Ülkemizde bebeklerde görülen demir eksikliği hangi düzeyde 
Yapılan araştırmalara göre  5 yaşın altındaki her 2 çocuktan biri demir eksikliği ile yaşamaktadır. Demir eksikliğinin en fazla görüldüğü yaşlar ise 6 – 36 ay arasında ki çocuklar.
Demir eksikliğinin çocuklardaki etkileri
“Bebeklerdeki demir eksikliği mental ve motor gelişiminin yavaşlamasına neden olmaktadır. Demir eksikliği altı -otuz altı ay bebek ve çocuklarda çok fazla görülmektedir.
Demir, sinir sisteminin gelişmesinde de  önemli.
Demir eksikliğinde, çocuklarda beyin gelişiminin olumsuz etkilendiği görülmektedir. Tedavisi hızlı büyüme döneminde olmazsa çocuktaki kayıp geri dönülmez olmaktadır.”
Demir eksikliği anemisi taraması ne zaman yapılmalıdır
Amerikan Pediatri Akademi Komitesi, demir eksikliği taraması için 9-12. ay, prematürelerde ise  6. ayı önermektedir.
Bebeklerde demir eksikliği neden gelişir 
Demir eksikliğinin gelişmesinde bebeğin 6 aydan daha fazla süre sadece anne sütü ile beslemek, anne sütü almıyorsa yada yetersizse, sadece inek sütü yada pirinç unu maması ile beslemek gibi yanlış beslenme alışkanlıkları önde geliyor.
İnek sütündeki demir içeriğinin düşük olması, bebeklerde kansızlıkla birlikte demir eksikliğine neden olacağı için bir yaşından önce bebeklere kesinlikle önerilmemektedir. Anne sütüne yakın olan keçi sütü verilmesi daha uygundur.
Bebeklerdeki demir eksikliği belirtileri 
Demir eksikliğinin en sık belirtileri, iştahsızlık, anne göğsünü dahi isteksiz emme,  uykusuzluk, huzursuzluk, sebepsiz ağlamalar, hatta katılma nöbetleri, anneye aşırı bağlılık ve ten renginin aşırı soluk olmasıdır.
Erken dönemde tedavi edilmeyen demir eksikliği, ilerleyen yaşlarda (12-13 gibi ) çocuğun günlük hayatını ve okul performansını etkileyecektir.
 Demir eksikliği olmaması için bebek ve çocuklar nasıl beslenmelidir
“Bebek için en değerli besin, ilk 6 ay için sadece anne sütüdür. Anneden alınan demir bebeğe ilk 6 ay yeterli gelecektir. 6. aydan itibaren anne sütü yetersiz ise, yarı yarıya sulandırılmış keçi sütü verilebilir. bebek 6 ayı geçtiği yavaş yavaş ek gıdaya geçilmeli ilerleyen aylarda da demirden zengin ( et, baklagiller, yumurta sarısı, koyu yeşil sebze ve meyveler gibi ) besinlerle beslenmelidir.
 Özellikle bebeklerin hızlı geliştiği 0-3 yaş döneminde bebek ve çocuk beslenmesinin fiziksel ve zihinsel gelişim açısından hayati önem taşımaktadır. Beyin gelişiminin beslenme ile çok yakından ilgili olduğu biliniyor, 0-3 yaş döneminde de beslenmede demir içerikli gıdalara ağırlık verilmesi gerekmektedir