Bebeklerde İshal Ve Kabızlık Durumlarında Ne Yapılmalıdır?

Bebeğinizin kabız olması, ishal olması kadar zor bir durum yaratabilir. Her iki durumda da bebeğinize yapmanız gereken ilk tedavinin adımlarını iyi bilmek sizin daha rahat ve bilinçli hareket etmenize de imkân sağlayacaktır. Peki, kabızlık ve ishal durumlarında ne yapılması gerekmektedir? İşte ebeveynlerin kabızlık ve ishal durumlarında yapmaları gerekenler…

Kabızlık nedir?

Kabızlık durumunun en genel tabiri; kalınbağırsağın sonundaki kasların sertleşmesi ve kakanın normal geçişini önlemesidir. Dışkı, bağırsakta ne kadar uzun kalırsa, o kadar kurur ve vücuttan daha zor atılır. Hatta sertleşmiş dışkı kalın barsağın son kısmından geçerken çoğu zaman yırtılmalara ve çatlaklara neden olur.

Bebeğinizin kabız olup olmadığını nasıl anlarsınız?

Eğer bebeğiniz normal sıklığının dışında birkaç gün üst üste kaka yapamadıysa, dışkısı sert ve yoğun kıvamlı ise, kakasını yaparken acı çekiyorsa, genelde ağlıyorsa veya kakasında kanlı izler gördüyseniz bebeğiniz kabız olmuş olabilir.

Kabızlık sorunu üç günden fazla sürerse ve dışkıda kan görüldü ise bebeğinizi mutlaka doktora götürmelisiniz.

Bebeğiniz kabız olduğunda ne yapmalısınız?

Yeni doğan bebeklerde kabızlık sorunu çok daha az görülür. Eğer bebek anne sütü alıyorsa ve buna rağmen kabızlık yaşanıyorsa, anne kendi beslenme düzeninde kabızlığı önleyici gıdalara öncelik vermelidir.

İshal nedir?

Bebeklerde görülen ishal durumu da en az kabızlık kadar zor bir durumdur.

Bebeğinizin ishal olup olmadığını nasıl anlarsınız?

Eğer bebeğiniz günde 6-7 kereden fazla kaka yapıyorsa ve kakası çok sulu ise bebeğiniz ishal olmuş demektir.

Bebeğiniz ishal olduğunda ne yapmalısınız?

Eğer ishal durumu tehlikeli ölçülerde sıvı kaybının yaşanabildiği bir vaka ise, yaşı daha büyük çocuklarda ve yetişkinlerde bol su ve diğer sıvı gıdalarla takviyeler yapılması gerekir. Ancak bebeklerde bu durum farklıdır.  İshal durumunda bebeklerde en doğru beslenme daha sık aralıklarla anne sütü verilmesidir. Eğer anne sütü ile beslenmenin mümkün olmadığı bir durum var ise ve doktor önerdi ise kullanılan devam sütünün verilmeye devam edilmesi gerekir. Ayrıca ishal olan bebeğinize doktoruna danışarak şeftali, muz, patates, pirinç lapası, pirinç içeren ek gıda ve muhallebiler hazırlayıp yedirebilirsiniz.

Eğer çocuğunuz iki yaşın altındaki ise her ishalli kaka yaptıktan sonra en az yarım çay bardağı su vermeniz gerekir.