Bebeğin Gelişim evreleri Haftalık Bakım Periyotları ve Doğum Sonrası

3. Hafta (boy: 2 mm) ;  Kalp taslağı belirir.

4. Hafta ( boy: 5 mm ) ;  Embriyo dölüt iki şişkinlikten oluşmaktadır;  Baş ve kıç. Kalp atmaktadır. Karaciğer ve pankreasın taslakları belirmektedir.

5. Hafta (boy: 8 mm) ; Birer çıkıntı halinde kollar ve bacaklar belirir. Yüz taslağı, gelecekteki gözlerin, ağzın, kulakların yerleriyle biçimlenmeye başlar. Sinirlerin ve sinir düğümlerinin ortaya çıkmasıyla sinir sistemi hazırlanmaya koyulur. Cinsellik bezleri ve böbrekler biçimlenir.

6.Hafta (boy: 12 mm) ;  Burnun, ağzın, kulakların, çenenin biçimleri incelir. El ve ayak parmakları ortaya çıkar. Dişler oluşur. Beyin yarıküreleri gelişir. Damar sistemi gelişmeye başlar.

7. Hafta (boy: 17 mm) ;  Kol ve bacaklar uzar. El ve ayak parmaklarının oluşumu tamamlanır. Erkek embriyoda erbezleri (testisler) belirir. Eklemler (dirsekler, el ve ayak bilekleri, dizler) ortaya çıkar. Dil, kulak zarı ve dudakların oluşumu tamamlanır.

8. Hafta (boy: 30 mm) ;  Mide ortaya çıkar. Kız embriyoda yumurtalıklar belirir; dölyatağının ve dölyolunun taslakları hazırlanır. Kan dolaşımı düzenlenir. Kasların oluşumu tamamlanır.

9. Hafta (boy: 38 mm) ;  İskeletin kemikleşmesi başlar. Embriyo birkaç hareket yapabilecek duruma gelir. İlk kıllar ve memeler görülebilecek kadar büyür.

12.-13.Hafta (boy: 7-9 cm; ağırlık: 45 gr) ;  Erkek mi, kız mı olduğu dıştan bakılınca anlaşılabilir. Akciğerler ve böbrekler kesin biçimlerini alırlar. Ses telleri ortaya çıkar.

Doğumdan sonra kendinizi biraz topladığınızda ve bebeğiniz sokağa çıkacak duruma geldiğinde, bir çocuk doktoruna götürmenin (ya da doktoru eve çağırabilirsiniz) zamanı gelmiştir.

Bu ilk muayenede bebeğiniz tartılacak, boyu ölçülecek, genel bir muayeneden geçirilecek ve gelişmesinin izleneceği bir kart açılacaktır.

Yardımcı öğütler

Doktorlarla, hemşirelerle konuşurken çekingen davranmanız ya da “aptalca“, “boşuna zaman yitimine” neden olan sorular sorduğunuz duygusuna kapılmanız, pek çok anne adayının paylaştığı bir durumdur.

Ama unutmayın ki:

Doktorlar ve hemşireler, size yardım etmek için oradadırlar.

Daha önce açıklanmış olsa da, iyi anlamadığınız her şeyi sormanızda utanılacak hiçbir yan yoktur.

Doğum Sonrası Bakımı

Doğumdan sonraki 3.-4. ya da daha sonraki (süre, önemli bir sorun olmadıkça 1 haftayı aşmaz) günlerde, hastanedeki ya da doğum kliniğindeki gündelik muayenelerden sonra, eve dönersiniz. Ama doğumdan altı hafta sonra, bir doğum sonrası muayenesinden de geçmeniz gerekir.

Ya hastanede ya da özel bir doktora yaptırılan bu muayenede bedeninizin eski durumuna dönüp dönmediği incelenir. Aynı zamanda da, yeni bir gebeliği önleme düzenlemesi yapılması uygun olur. Bazı yeni anneler, bu aşamanın gebeliği önlemeye uğraşmak için çok erken olduğunu düşünürlerse de, bu konuda gecikilmemesi gerekir: Meme vermek bile, sanıldığının tersine yeniden hamile kalmaya karşı bir güvence oluşturmaz.

Doğum sonrası muayenesi

Doğum yapmanızı izleyen dört-altı hafta içinde, bir kez daha kadın-doğum uzmanına muayene olmanız gerekir. Bu muayenenin iki temel amacı vardır.

Sağlık durumunuz, cinsel yaşamınız ve günlük işleriniz dahil, kendinize ilişkin her türlü kaygı ve sorunlarınızı doktorla konuşmanız.

Tam bir kadın-doğum muayenesinden ve genel muayeneden geçmeniz. Aşağı yukarı bu süre içinde yumurtalığınız yeniden çalışmaya başladığından, yeni bir gebeliği önleme konusunda hangi önlemler almanızın uygun olduğunu tartışmanın da tam sırasıdır.

Soru – Cevap !

Bebeğimle eve döndükten sonra herhangi bir sağlık sorunum olursa, doktor çağırmam gerekir mi?

Genellikle, doğumdan sonra hastanede kaldığınız süre, sağlık açısından normale dönmenize yeterlidir. Olsa olsa, çıkarken kendinizi biraz yorgun hissedersiniz.

Bununla birlikte, eve döndükten sonra sağlığınızla ilgili herhangi bir konuda kaygıya kapıldığınızda, mutlaka bir doktor çağırın ya da bebeği birkaç saatliğine bir yakınınıza bırakıp hastaneye gidin.

The post Bebeğin Gelişmesi ve Doğum Sonrası Bakımı appeared first on Sağlık ♥ Hastalık.