Bebek haberini alan ebeveynler büyük bir heyecan ile hayatlarına dâhil olacak olan bebeklerinin odasını yapma telaşına düşerler. Hem bebek için oda hazırlayan hem de yatak odalarını bebeğe göre yeniden düzenleyenler ebeveynler tüm hazırlıkları yapsalar da iş başa düşünce işler planlandığı gibi gitmeyebilir. Peki, bebeğinizi kaçıncı ayda kendi odasında uyutmaya başlamalısınız?

Öncelikle şunu unutmayalım; doğum yapmış her aile bilir ki bebeğin doğum sonrasında ilk etapta kullanacağı yer, anneye en yakın yer olmalıdır. Çünkü yeni doğan bir bebeğin sık emmeye ve anneye yakın olmaya ihtiyacı vardır. Yeni bir annenin de dinlenmeye ihtiyacı olduğunu düşünürsek; ilk etapta bebek için en rahat yatak annenin yatağına yakın olandır. Dolayısıyla, büyük bir heyecan ile hazırladığınız bebek odalarınızı ilk aşamada gece uykuları için kullanmayı unutun lütfen.

Yapılan bir araştırmaya göre bebeklerin ilk bir yıllık süreç içerisinde anne babaları ile aynı odada yatması, ani beşik sendromunu önlemek açısından oldukça önemlidir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken nokta bebek ile aynı odada, ancak farklı yüzeylerde yatmanın gerekli olduğudur. Hiç merak etmeyin; anne ve bebeğin bir arada yatmasını destekleyen anne yanı yataklar bu dönemde sizin için tam bir kurtarıcı olacaktır. Siz yatağınızda uyurken sizin yatağınızın hemen yanında kolayca görüp kısa sürede ulaşabileceğiniz mesafede bebeğinizin huzurla uyuduğunu görmek sanırım her annenin ortak hayalidir.

Bazı ebeveynler bebekleri altı aylık olduktan sonra uyku eğitimine başlar. Bebeğinin ve kendisinin odasını ayıran ebeveynler, bebeklerini kendi odasında ve kendi yatağında uyumaya adapte ederler. Bu kimine göre doğru bir uygulama olabilir ancak genel anlamda ailelerin uyku eğitimi ve odasını ayırması bir yaşından itibaren olur.

Bebeğinizin odasını ayırma kararı aldığınızda ilk zamanlarda bebeğinizin kendisini güvende hissetmesi için uyku arkadaşından destek alabilirsiniz. Uyku arkadaşı yumuşak, çok büyük ve tüylü olmayan; bebeğinizin dilediği zaman sıkıp dilediği zaman dokunabileceği küçük bir oyuncak ya da bir hayvan olabilir. Uyku arkadaşı konusunda daha detaylı bilgi için ‘uyku arkadaşı’ isimli yazımıza bakabilirsiniz.