Bebeğim Büyüyor: Bebeğinizin Oturma Aşamaları

Bebeğiniz ne kadar da çabuk büyüyor değil mi? Daha doğduğu ilk gün sizin gözünüzün önünden gitmezken; bebeğiniz her geçen gün öğrendiği davranış ve hareketlere yenisini eklemeye devam ediyor. İşte sizi heyecanlandıran ve ‘nasıl da büyüdü’ dedirtecek eylemlerden birisi olan oturma eylemi, bebeklerin gelişim aşamalarında önemli adımlardan birisidir. Peki, bebeğin oturma aşamaları nelerdir? İşte adım adım bebeğinizin oturma dönemleri…

Aşama-1: Oturma Eyleminden Önce

Bebekler genel olarak bakıldığında oturma girişimine 4. aydan itibaren başlayabilirler. Fakat bu girişim illa ki 4. Ayda olacak diye bir kural yoktur. Bu süreç bebekten bebeğe değişebildiği gibi bazı bebeklerde 9.aya kadar sürebilir. Sizin ebeveyn olarak yapmanız gereken ilk şey bebeğinizin oturması konusunda acele etmemenizdir.  Bebeğim ne zaman oturur acaba diye düşünmeden önce bebeğinizin oturma gelişimini destekleyecek becerilere odaklanabilirsiniz. Şunu unutmayın; bebekler oturmak için boynunu tutabilmeli, dengesini sağlamalı ve gelişmiş gövde kaslarına sahip olmalıdır.

Aşama-2: Bebeğinizi Oturmaya Hazırlayın

Bebeğinizi oturma sürecine hazırlamak önemli bir süreçtir. Bu süreçte bebeğinizin yüzüstü pozisyondayken başını kaldırıp size bakması, yatarken ayaklarıyla tekme hareketleri yapmasını gözlemleyebilirsiniz. Bu hareketler bebeğinizin kaslarının geliştiğine işarettir.

Bebeğinizin kaslarını geliştirerek oturma eylemine hazırlamak için; yatarken pozisyonunu sık sık değiştirebilirsiniz. Bebeğinizin size uzanmasını, kollarını kaldırmasını ve boynunu tutabilmesini sağlayabilirsiniz.

Aşama-3: Oturma için İlk Denemeler

Bebeğiniz genel olarak 3-4 aydan sonra kendi başını tutabilir. Bebeğiniz bu hareketi yapabildikten sonra ve yukarıda saydığımız aşamaları geçtikten sonra oturması için ilk alıştırmalara başlayabilirsiniz. İlk olarak bebeğinizi kucağınızda oturtarak işe başlayabilirsiniz. Bebeğinizin ellerini tutarak başını kontrol etmesini sağlayabilirsiniz. Bunun dışında bebeğinizi bir koltuğa oturtabilir ve çevresine yastıklar dizerek onun dengede kalmasını sağlayabilirsiniz. Tabi bu aşamada gözlerinizi bebeğinizden asla ayırmamalısınız. Şunu asla unutmayın; ilk denemelerinizde bebeğiniz çok çabuk yan tarafa doğru devrilebilir. Ama oturma eylemine alıştıkça ve öğrendikçe oturma süresi artacaktır.

Aşama-4: Oturma Alıştırmalarına Devam

Eğer bebeğiniz yastıkla desteklediğinizde dengesini sağlayabiliyorsa ve hemen yana devrilmeyip bir müddet oturuyorsa, artık yastıklara ihtiyacınız yok demektir. Bebeğinizi yumuşak bir alana oturtarak işe başlayabilirsiniz. Bu alan bir sandalye bir minder veya yatağın üstü olabilir. Bebeğinizi oturttuktan sonra sırtını hafifçe destekleyin. Yavaşça elinizi çekerek bebeğinizi kendi desteğini bulma konusunda tek başına bırakın. Ancak bu aşamada kontrolü elden bırakmamaya da özen gösterin. Zaman geçtikçe bebeğinizin kendi başına oturabildiğini göreceksiniz.