Bebek Gelişiminde Dikkat Edilecekler

Anne olduktan sonra bebeğin gelişimin takip edilmesi gerekir. Herhangi bir durumun söz konusu olması halinde erken müdahale, hayat kurtarabilir. Bu nedenle annelerin bebeklerinin gelişim süreci hakkında bilgili olmaları lazımdır.

  1. Göz kontağı: 6 veya 8 haftalık bebeklerin göz kontağı kurabiliyor olması lazımdır. Nörolojik gelişimin yeterli olduğunu gösteren tablo budur. Bakışıyla sizi bulması ve el işaretiyle sizi tanıması, ilk iletişimidir diyebiliriz. Bebekler bazı durumlarda göz kontağı kurmazlar. Açlık ve yorgunluk bunların başında gelir. Ama hiç göz kontağı kurmuyorsa, bazı bozukluklar söz konusu olabilir.
  2. Gülümseme: Bebeğinize gülümsediğinizde, yine aynı tepkinin ondan alınmasıdır. Annenin bebeğiyle kurduğu bu iletişim, bağlarının güçlenmesini sağlar. Bebek gülümsüyor ama herhangi bir tepki vermiyorsa, bu durumda doktora göstermeniz gerekebilir.
  3. Ses Ölçütü: Bebeğiniz ilk zamanlar ağlama sesleriyle sizinle iletişim kurar. Daha sonra beyin ve sinir sistemi gelişir ve daha farklı sesler çıkarmaya başlar. İletişimde de farklı sesler kullanmaya başlar. Eğer bebeğiniz 3 aylık ise ve hala seslere tepki vermiyorsa, işitme problemi söz konusu olabilir. Sürekli bebeğinizle konuşun, ona sorular sorun. Tepki vermiyorsa bazı problemler var demektir.
  4. Tutma: Bebek 7 aylık iken kavrama yeteneği gelişir. Bu yeteneği sayesinde dış dünyayla daha fazla bağlantı kurmaya başlar. Her şeyi ellemeye, ağzına almaya ve tatmaya gayret eder. Bebeğinizin bu tür bir çaba içerisinde olmadığını fark ettiğinizde, doktorunuza başvurabilirsiniz.
  5. Ayağa kalkma: Bebeğiniz henüz yürümeye başlamadan önce, denge yetisinin gelişmesi için staj yapar. Bir yere tutunarak kendisini çeker ve iki ayağı üzerinde durmaya başlar. Bebeğinizin koltuk altlarından tutarak, ayakta durmasını siz de sağlayabilirsiniz. Bebek sanki yürüyormuş gibi adım atmaya çalışır. Bu refleks bir davranıştır. Bebeğinizin sağlıklı bir şekilde gelişmesi anlamına gelir.
  6. El hareketleri: Bebeğiniz 9 aylıkken artı işaret diliyle anlaşmaya başlar. İstediği cisim ve objeleri el işretiyle gösterir. Bazı sesler ile sizin dikkatinizi çekmeye çalışır. Göz teması kurar ve istediği şeyi işaret eder. Bebeğinizin 9.aya gelmesine rağmen hala sözsüz iletişim becerisinin gelişmediğini fark ederseniz, doktorunuza başvurunuz.
  7. Taklit: Bebeğinizin taklit yeteneği, 18.ayda gelişmeye başlar. Sizin yaptıklarınızı yapar. Telefonda konuşuyormuş gibi sizi taklit edebilir. Anneyi rol model alan bebek, onun yaptıklarını bu evrede yapmaya çalışır.