Bebeğinizin cildi tahmin ettiğinizden bile daha hassastır. Bebeğinizin cildini dış etkenlerden korumak için elinizden geleni yapsanız da kimi zaman bu yeterli olamayabilir. Bebekleri hakkında ebeveynlerin en büyük soru işaretlerinden birisi ise bebeklerinin giysilerini nasıl yıkayacakları sorusudur. İşte işin uzmanlarından bebek giysilerini nasıl yıkayacakları hakkında kurtarıcı bilgiler…

İlk Adım: Bebek Cildini Yakından Tanıyalım

Konuya detaylı bir giriş yapmadan önce bebek cildini yakından tanıyarak işe başlayabiliriz. Yeni doğan bir bebekte vücudu zararlı etkilerden koruyan yararlı mikroorganizmaların oluşturduğu cilt florası yoktur. Bu sebeple normal insanda cilt  Ph’ı 5.5 iken bebeklerde 6.8’dir. Bebeklerin cildinde deriyi örten keratin tabakası da tam olarak gelişmemiştir. Bu tabaka iki aylıktan sonra gelişmeye başlar. Dolayısı ile asidik özelliği az, florası oluşmamış ve keratin tabakasından yoksun olan bebek cildi maalesef yetişkin insanlara oranla mikroplara ve kimyasallara karşı daha fazla hassas olabilmektedir.

İşin en önemli adımlarından birisi bebek cildine temas eden giysilerin yıkanması konusudur. Giysiler yıkanırken ısı derecesine ekstra dikkat etmek gerektiği gibi aynı zamanda deterjan seçimi, cilt kremleri, şampuanlar, yumuşatıcılar, giysiler ve bebek bezleri hatta ıslak mendiller dahi özenle seçilmelidir.

Bebek cildinin hassaslığı ve alerjik bir yapısı aile bireyleri ile yakından ilgilidir. Eğer aile bireylerinde astım, saman nezlesi, alerjik cilt döküntüleri gibi sıkıntılar var ise bu bebeğin alerjik bir yapıya sahip olma olasılığı oldukça yüksektir. Özellikle de alerjik bir cilt yapısı olan bebeklerde giysiler,  şampuanlar, bebek bakım kremleri, bezler, deterjanlar ile tetiklenen bebek egzaması, pişik sorunları, ciltte yaşanan kızarıklıklar gibi belirtiler daha sık görülebilir.

Bebek Kıyafetleri Yıkanırken Nelere Dikkat Edilmesi Gerekmektedir?

*Bebeklerin cildi yetişkinlerin cildine göre daha hassas olduğu için bebeklerin kıyafetleri yıkanırken daha hassas davranılması gerekmektedir. Bu yüzden bebek kıyafetlerinin yetişkin kıyafetlerinden ayrı olarak yıkanması gerekmektedir.

*Bebek giysilerinin içinde bulunan etiketleri kesmelisiniz. Böylece bu etiketler bebeğin cildini tahriş etmemiş olur.

*Bebeğinize aldığınız yeni kıyafetleri yıkamadan giydirmeyin. Yıkadıktan sonra da kıyafetleri ütülemeye özen gösterin.

*Bebeğinizin hassas cildini tahriş edecek çamaşır suyu ya da buna benzer deterjanlar asla kullanmayın.  Kimyasal içeriği fazla olan her türlü deterjanlar, bebeğinizin hassas cildinde kaşıntıya, kızarıklığa ve pek çok yan etkiye neden olabilir. Bunun için bebek kıyafetlerini bebeklerin hassas ciltleri için özel olarak üretilen deterjanlar ile ya da sabun tozları ile yıkayın.

*Yıkadığınız bebek giysilerini mutlaka açık havada kurutmaya ve kuruttuktan sonra da ütülemeye özen gösterin. Ütü yapmak yüksek ısı nedeniyle hijyenikliği arttırır.

* Bebek kıyafetlerini saklarken naftalin ve güve ilaçları gibi ilaçları kesinlikle kullanmayın.