Doğacak bebek için gerek anne adayı gerekse baba adayı tarafından gebeliğin son aylarına yaklaşıldığında bebeğin odası konusunda hummalı bir çalışma başlamaktadır. Ancak dış dünyaya henüz yeni yeni gözlerini açacak olan bebeğinizin odasını hazırlarken bebeğinizin sağlığı açısından küçük ve bir o kadar önemli ayrıntılara dikkat etmeniz gerekir.

 

Bebek odası hazırlanırken dikkat edilmesi gereken noktalar

Doğum sonrası hastaneden eve dönüş gerçekleştiğinde bebeğin dış dünyaya alışması zorlu bir süreci de beraberinde getirmektedir. Genel olarak bebek odası daha bebek doğmadan hazırlandığı için bebek odası hazırlarken dikkat etmeniz gereken hususlar mevcuttur. Bu hususlardan söz edilecek olursa;

 

Güneşin en fazla girdiği oda bebek odası olmalıdır. Evin konumuna göre kuzey doğu ve kuzey batı cephesi güneşin en fazla odaya yansıdığı cepheler olarak bilinir. Bu noktada öncelikle oda seçiminde güneşin odaya yansıması baz alınmalıdır.

 

Odanın tamamına halı kullanmak yerine anti alerjen bir küçük halı veya kolay temizlenebilen bir parke tercih edin.

 

Hava sirkülasyonunun sağlanması açısından ışığa bakan bir pencere olması şarttır. Günde en azından yarım saat odanın havalanması bebeğin sağlığı açısından da önemli olacaktır.

 

Bebek odasında bir termometre bulundurmanız önerilir. Bebek odalarında ideal oda sıcaklığının 22-24 derecenin altında veya üstünde seyretmesi durumunda müdahale etmeniz kolaylaşacaktır. Böylelikle bebeğinizin soğuk veya sıcaktan etkilenip huzursuz olmasını engelleyebilirsiniz.

 

Bebeğiniz için tercihinizi karyoladan yana kullanıyor iseniz parmaklık aralıklarının 2,5cm dar veya daha aralıklı olmamasına özen gösterilmesi gerekir. Ayrıca karyolanın taban kısmı alçaltılıp yükseltilebilen özellikte olmasına da dikkat etmenizde yarar var. Böylelikle bebeğinizin büyüme sürecinde dışarı çıkmasına engel olabilecek önlemler alabilirsiniz.

 

 

Yatağın çok sert veya yumuşak olmamasına da dikkat edilmelidir. İdeal olarak bebeğiniz için yarı ortopedik yatakları tercih edebilirsiniz. Bebeğiniz için yaklaşık iki yaşına kadar yastık kullanımı tavsiye edilmemekle birlikte mevsime göre hafif bir pike veya battaniye kullanmanız önerilir.

 

Bebeğinizin yatağı için normal çarşaf kullanmak yerine lastikli çarşaflar kullanmanız önerilir. Bebeğinizin büyüdükçe hareket etme fonksiyonları da artacağından normal çarşafların buruşma ve bebeğinize dolanma ihtimali artmaktadır.

 

Televizyon, müzik seti, bilgisayar gibi elektronik aletleri bebeğinizin odasında bulundurmamaya özen gösterin. Ayrıca canlı bitkilerinde bebeğinizin odasında yer alması önerilmez.

 

Yeni hazırlanan bebek odalarında boya kokusu rahatsız edici bir durumdur. Bu nedenle boyanın bebeğin eve gelmeden önce yapılıp gerekli havalandırmaların ardından kokunun gitmesi önerilir. Aynı şekilde bebek odası için tercih ettiğiniz mobilyalarda önceden gelerek kokunun tamamen ortadan kaldırılması için havalandırılması gerekir.

 

Ayrıca yine boya seçiminde uçuk ve pastel tonların tercih edilmesi önerilir. Bebeğin sakinleşmesi ve rahatlaması açısından da uzmanlar tarafından da pastel tonların tercih edildiği bilinmektedir. Bu nedenle, uçuk mavi, uçuk pembe ve uçuk yeşil gibi tonlarda bebek odası için boya seçimi yapılmalıdır.

 

Son olarak belirtmek gerekirse tüylü pelüş oyuncaklardan bebeğinizin odasında bulundurmamanızda yarar var. Alerjiye neden olabilen bu tür oyuncaklar mümkün olduğunca bebeğinizden uzak olması gerekir. ayrıca evde hayvan besliyor iseniz bu hayvanları da bebeğinizin odasından tüylerinin dökülebileceğini dikkate alarak uzak tutmanız önerilir.