Bebek ve çocuklarda havale nedir? Belirtileri nelerdir?

Bebek ve çocuklardaki havale, beyindeki hücrelerin farklı şekilde çalışmasıyla ortaya çıkan nöbetin genel adıdır. Bu durumun sonucunda vücutta oluşan istemsiz kasılmaların neden olduğu ateşli hastalığa verilen isim de havale olarak adlandırılmaktadır. Havale, ateşli bir hastalık olduğu kadar soğuk şekli ile tek çeşit olma özelliğinin dışındadır. Havale geçiren bir bebekte belirtileri nasıldır?

Bebeklerde havale belirtileri

Havale yukarıda açıkladığımız gibi ateşli bir hastalıktır. Özellikle 3 ile 6ay arası bebeklerin % 4 ile %5 ‘inde, ayrıca 5 yaşına kadar olan çocuklarda da görülebilen bir nöbet türüdür. Bebek ya da çocuklar genel olarak bu hastalığa bir seferlik yakalanmaktadırlar. Havale geçiren bebek ya da çocuktaki belirtiler şu şekilde sıralanmaktadır:

 

  • Göz bebeklerinin kayması ve beyazının ortaya çıkması

 

  • Şuurunu kısmet yitirmesi

 

  • Ellerinde, bacaklarında ve kollarında istek dışı kasılmalar

 

  • Belli bir süre bebek ya da çocuğun hareketsiz kalması ve kaskatı kesilmesi

 

Gibi durumlarla karşı karşıya kalınmaktadır. Bu belirtilerin olması durumunda bebeğiz ya da çocuğunuz için havaleyi en iyi şekilde geçirebileceği koşulları oluşturmalısınız.

Bebeğiniz yada çocuğunuz havale geçiriyorsa

Bebeğiniz havale geçiriyorsa ilk olarak havaleyi sonlandırmak değil, havalenin uygun şartlar altında geçmesini sağlamak için çaba göstermeliyiz. Bebeğiniz ateşli bir havale ile karşı karşıya ise yani ateşi 39-40 derece oldu ise öncelikli olarak ateşi düşürülmeye çalışılmalıdır. Bunun için önce bebeğin üzerindeki eşyalar çıkarılmalıdır. Ateşi kontrol edilmelidir. Eğer ateşi istenen seviyeye gelmedi ise (36) ılıtılmış bir su ile temiz bir bez yada havlu ıslatılır sonra bebeğinizin vücudu ve alnı hafifçe serinletilir. Özellikle koltuk altlarına aynı yöntem de uygulanabilir. Ateşi düşmedi diye asla soğuk su kullanılmamalı ve küvet gibi su dolu bir yerde suyun içinde bırakılmamalıdır.

Soğuk havale çeşidinde, bebeğiniz yada çocuğunuzun hareketlerini doğru gözlemlenmelisiniz. Özellikle nefes alıp vermesinde bir sorun varsa, rahat nefes alması için doğru teknikler kullanılabilir. Bunun için başını arkadan destek olarak yukarı ve aşağı şeklinde hareket ettirerek nefes alması kolaylaştırılabilir. Bu müdahalede bebeğin ağzını açmak yada kasılmaların önüne geçebilmek amaçlı hareketler, bebeğin nöbeti sorunsuz bir şekilde atlatmasına mani olabilir. Bebek yan yatırılıp, kendini güvenli hissetmesini sağlayıcı tedbirlerde nöbetin sorunsuz geçirilmesi için yapılabilecek önlemler arasındadır.

Sonuç olarak, havale, aslında korkulacak bir durum gibi görünse de bir süre içerisinde doğru müdahale ile sorunsuz şekilde sonlandırabilen bir nöbet türüdür. Havale sonunda bebeğiniz yada çocuğunuzun iyi olduğunu düşünüp doktorunuza başvurmayı ihmal etmeyin. Unutmayalım ki bu tür hastalıklar bazı durumlarda başka hastalıkların da habercisi olabilmektedir.