Bebeklerde Gaz Sancısı Problemi

İnfantil kolik denilen gaz sancısı, genellikle tüm sağlıklı bebeklerde görülebilir. İlk 4 ay veya 2 ile 3 hafta arasında bebek, 3 günü geçecek şekilde 3 saat kadar sürebilen ağlama nöbetleri yaşar. Bu durumun bebeklerde görülme sıklığı ise, yüzde 17 ila 35 civarındadır. Anneler genellikle doğumdan sonraki 3 ay içerisinde ağlama nöbetlerinden dolayı hekime başvurmaktadırlar. Gaz sancısı görülen bebeklerde, düşük doğum riski yaşayanların daha riskli olduğu saptanmıştır. Ayrıca annenin gebelik öncesinde sigara tüketmesi, bebeklerde yaşanan gaz sancısının nedenlerinden birisidir. Aynı zamanda, anne sütüyle beslenmeyen bebeklerde de aynı durum görülmektedir.

Henüz gaz sancılarının tam olarak neden gerçekleştiği anlaşılmamıştır. Ama iyi hastalıklar arasında gösterilmektedir. Bunun sebebi kendiliğinden kaybolması ve bebeğin rahatlamasıdır. Bazı uzmanlar, gaz sancısının başlama sebebi hakkında bilgi vermiştir. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz.

Sindirim sisteminden kaynaklı gaz sancısı

Bebekleri bağırsak harekelerin sıklaşmaya başlaması, anormal bağırsak hareketlerini ortaya çıkarmaktadır. Bu durum karşısında bebeklerde motilin daha fazla olmaktadır. Motilinin fazla olduğu bebeklerde mide boşalması daha hızlı gerçekleşir. İnek sütünden geçen bu madde, bebeklerin gaz sancılarına tutulmasında en önemli nedenlerden birisi olarak sayılır.

Merkezi sinir sisteminin gelişmesi

Serotoninin çok fazla salgılanmaya başlaması bağırsakların kasılmasına neden olur. Akşam saatlerinde bu durum daha fazla yaşanır. Bu durum bebeğin gaz sancıları yaşamasının başka bir sebebidir.

Belirtileri nelerdir?

Bebeklerin yüksek sesle beraber çok fazla ağlaması, ayaklarını karın bölgesine doğru çekme, gerinme, karnının şişliğinde meydana gelen artmalar, kusma, kabızlık, bağırsak hareketlerinin duyulması, sık kakasını yapma gibi belirtilerdir. Bebek bu durum zor sakinleşir. Aynı zamanda beslenmeyi reddeder. 2 veya 3 saatin sonunda kendiliğinden ağlamayı keser.

Gaz sancılarını nasıl önleyebiliriz?

  1. Emziren annenin beslenme alışkanlığına dikkat etmesi gerekir. Sigara, alkol gibi maddeler kaçınmalıdır. Kafein içeren kola, kahve gibi içerikleri de tüketmemelidir. Annenin sindirim problemine neden olabilecek besinler olan baklagiller, deniz ürünleri, lahana, brokoli, bezelye gibi gıdalardan uzak durmaya çalışmalıdır.
  2. Bebeğin emzirme pozisyonu çok önemlidir. Dik bir şekilde emzirmeye dikkat edilmelidir.
  3. Bebeğin yeterli derecede emzirilmesi gerekir. Ne az ne de çok fazla bebeği emzirmek doğru olmayacaktır.
  4. Beslenmeden sonra bebeğin gazını çıkartmak için sırtının sıvazlanması gerekir.
  5. Biberonla beslenen bebeğin hava yutmadığından emin olunmalıdır. Bu nedenle sağlam ve kaliteli biberon tedarik edilmelidir. Aynı zamanda bebeğin ayına uygun biberon kullanılmalıdır.

Bebeğin gaz sancılarını almak için kucakta yüz üstü şekilde fazla sarsmadan sallanılabilir. Bebeğin kendisini iyi hissetmesi açısından, işitsel, dokunsal ve görsel anlamda ona yanınızda olduğunuzu hissettirmelisiniz. Rahatlaması için yüzüstü şekilde de yatırılabilir. Sırtını okşamak ve sıvazlamak gazın çıkmasını sağlayacak önemli etkenlerden birisidir.