Bebeklerde en çok karşılaşılan ve ebeveynlerin paniklemesine neden olan durumlardan birisi ishaldir. İshal özellikle bebeklik döneminde sıkça karşılaşılan bir durumdur. Peki, bebeğiniz ishal olduğunda ne yapmalısınız? Ne yedirmeli, nelere dikkat etmelisiniz?

Öncelikle ishal vakasına bir göz atalım:  İshal, aslında basit gibi görünen ancak hastanın yaşam kalitesini düşüren bir hastalıktır. Genelde sulu dışkılama, dışkı miktarında artma ya da dışkılama sıklığında artma gibi durumlar ishal olarak kabul edilir.

Tanımlamaya göre bir günde üç defadan fazla sulu dışkılama oldu ise bu durum ishal olarak tanımlanabilir. Anne sütüyle beslenen bebeklerde ise durum şu şekildedir; eğer bebeğiniz her zamankinden daha sık ve sulu dışkılıyor ise ishal olarak kabul edilir.

İshalin Nedeni Ve Belirtileri Nelerdir?

İshal vakalarının %90’u virüs kaynaklıdır. Örneğin; bozuk yiyecekler ya da kötü su nedeniyle vücuda giren virüsler, bakteriler ya da parazitler ishal vakasına neden olabilir. Bazen sadece yiyeceklerin hijyen ya da tazeliği değil, vücudun alışık olmadığı yiyeceklerdeki farklı kimyasallar da ishale neden olabilir. Ayrıca hijyen koşullarının yeterli olmadığı ortamlarda hazırlanan yiyecekler de ishalin en sık nedenlerinden birisidir.

İshal Vakası Karşısında Nasıl Bir Tedavi Uygulanmalıdır?

İshal vakalarında ilk kural vücuttan kaybedilen sıvının ağız yoluyla yerine konmasıdır. Eğer sıvı kaybı artmışsa ve halsizlik durumu oluşmuşsa, ateşi yükselmeye başlamışsa,   kusmaya başlamışsa bir doktora başvurulması gerekmektedir. Bu durumda genelde damar yolu ile sıvı takviyesi yapılarak ve gerektiğinde ishal giderici birtakım tıbbi ürünler kullanılarak vücudun sıvı dengesi tekrar sağlanır.

İshal vakası yaşadığınız sırada yediklerinize de dikkat etmeniz gerekmektedir. Genelde hastalara önerilen; pirinç lapası, yayla çorbası, muz, elma gibi besinleri tüketmeleridir. Ancak en önemli kural; her ishal vakasından sonra küçük çocuklarda bir çay bardağı, yetişkinlerde ise bir su bardağı sıvının alınması gerekliliğidir.

Çocuklarda karşılaşılan ishal durumlarında ise çocuğa kaynamış su, açık çay, tuzlu ayran, meyve suyu, yoğurtlu pirinç çorbası verilebilir. Bu durumda şeker ve şekerli yiyecekler çocuğa verilmemelidir.

İshal, çocuklarda olduğu kadar bebeklerde de en sık görülen hastalıklardan biridir. Bebeklerde anne sütü ishali engelleyen koruyucu bir kalkan görevindedir. Bu sebeple bebeklere ilk altı ay sadece anne sütü verilmesi önerilir.