Yeni doğan bebeklerin en çok yaşadığı sorunlardan birisi kusma problemidir. Bebeğin kusması özellikle ilk ebeveynlik deneyiminde çiftleri oldukça tedirgin eder. ‘Bir şey mi oldu acaba?’ ‘Bir şey mi dokundu acaba?’ ‘Anne sütü yüzünden mi oldu acaba?’ soruları çiftlerin kafasında döner durur. Peki, kusma probleminin önüne geçmek için neler yapılabilir? İşte adın adım bebeğiniz kustuğunda yapılması gerekenler…

Kusma Problemine Yakından Bakalım

Bebeklerde kusma problemi genelde bir hastalığın belirtisi olarak ortaya çıkar. Hastalık haricinde kusma durumu ise genellikle bebeğin doğumu takip eden ilk günlerinde yuttuklarını çıkartması ya da beslendikten sonra, gazı çıkartılmadan yatırılması sonucunda yediklerinin bir kısmını çıkartması gibi durumlar şeklinde oluşabilir. Öncelikle sakin olun, bu bir hastalık belirtisi değildir.

Bir hastalığın belirtisi olarak kusma problemi genellikle ishal, kabızlık, bağırsak ve sindirim enfeksiyonları, mide rahatsızlıkları ya da diğer enfeksiyonlar sonucunda ortaya çıkacaktır. Bazı durumlarda bebeğin heyecanlanması ve stres altında kalması da kusma refleksine dönüşebilir.

Bebeğiniz Kustuğunda Neler Yapmalısınız?

Adım 1: Bebeğiniz kusmaya başladığında öncelikle sakin olun. Kusan bebeği yana doğru yatırın ve ağzının içindeki olanları temizleyin. Böylece bebeğin solunum yollarının tıkanma riskini engellemiş olursunuz.

Adım 2: Bebeğinizin kusması bittikten sonra el ve yüzünü yıkayın. Bebeğinizin ateşini kontrol edin. Eğer ateşi var ise ılık bir banyo yaptırmanız gerekebilir.

Adım 3: Bebeğinizi sık sık emzirin veya kaynatılmış su verin. Bu şekilde bebeğinizin midesinin boş kalmamasını sağlamış olursunuz.

Adım 4: Eğer bebeğinizin kusması iki günden çok devam ediyorsa muhakkak bir doktora başvurun.​

Dikkat: Eğer bebeğiniz kusarken fışkırırcasına kusmak gibi sıra dışı bir durumda kusuyorsa vakit geçirmeden doktorunuza başvurmalısınız.