Bebeklerin sürekli ağlamasının en genel nedenlerinden birisi bebek reflüsüdür. Ancak çoğu zaman bebeklerde görülen reflünün sebebi ebeveynlerin yaptığı hatalar da olabilir. Peki, hangi hatalar bebeklerde reflü hassasiyetini tetikler? İşte bebek reflüsünü tetikleyen hatalar…

Reflü genelde yetişkin hastalığı olarak bilinir ancak aslında bebeklerde ve çocuklarda daha sık görülen bir rahatsızlıktır. Özellikle ilk 1 yaş döneminde ortaya çıkan bebek reflüsünün en genel nedeni mide ile yemek borusu arasındaki sfinkter denilen kaslı yapının gelişmemiş olmasıdır. Fizyolojik reflü bebeklerde bir yaşına kadar genellikle çok hafif derecede ve günde birkaç kez görülür ve bu durum normal kabul edilir. Bebeklik döneminde yaşanan bu reflünün büyük bir oranı kendiliğinden ortadan kalkar. Bazı durumlarda ise ebeveynler yaptıkları hatalar ile bebeklerde görülen reflü sorununu tetikleyebilir.

Ebeveynlerin sıkça yaptıkları ve reflüyü tetikleyen hataların başında şunlar gelmektedir:

*Bebeğinizi düz yatakta yatırmak,

*Bebeğinizi besledikten hemen sonra yatış pozisyonuna getirmek,

*Bebeğinizi yatırmadan hemen önce beslemek,

*Bebeğinizin beslenme sürecinden sonra gazını çıkartmamak,

*Bebeğinizi mide kapasitesini aşacak şekilde aşırı beslemek

Peki, bebeğinizin reflü olduğunu nasıl anlarsınız?

Reflü sorunu çoğu zaman tanımlanması güç bir hastalıktır. Bunun sebebi her çocukta farklı şikâyetler ile kendisini göstermesidir. İşin uzmanlarının yaptığı açıklamalara göre bebeklerde ve çocuklarda reflü teşhisi konulmasına sebep olan en genel şikayetler; fışkırır tarzda öksürük ve efor sarf etmeden, kendiliğinden, mide bulantısı olmaksızın gelişen kusmadır. Bu şikâyetler haricinde yenidoğan ve bebek reflüsünde anlık solunum durmaları, hırıltılı solunum, burun tıkanıklığı, huzursuzluk, beslenmeyi reddetme, beslenmede güçlük (öğürme, boğazına kaçırma), beslenme sonrası ağlamalar, kilo alınımında duraksama gibi çok genel gözükmeyen ancak nadir de olsa ortaya çıkabilen belirtiler de olabilmektedir. Daha büyük çocuklarda görülen reflü belirtileri arasında ise göğüste yanma hissi, göğüs veya mide ağrısı gibi şikâyetler olabilmektedir.

Reflünün tedavisi nasıl yapılır?

Reflü tanısı konulduktan sonra kademeli olarak ilaç tedavisine geçildiğini belirten işin uzmanları, hastaların yaşam tarzını değiştirerek ve ortalama 3-6 ay süren düzenli bir ilaç tedavisi görerek reflü problemini yendiklerini ifade ediyor. Bu tedavilere rağmen eğer sorun devam ederse bu durumda cerrahi yönteme başvurulması da gündeme gelebiliyor.