Boğmaca Hastalığı nedir? Sebepleri Belirtileri Korunma Yolları ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir? Bordetella cinsi bakterilerle oluşan, oldukça bulaşıcı olup solunum yolu silier epiteline seçici bir tropizm gösteren infeksiyon hastalığı olarak bilinmektedir.

Boğmaca Tanımı ; Kataral, paroksismalve konvalesan dönem olarak üç safha görülür. İnkübasyon periyodu 7–14 gün olup, toplam hastalık süresi 6–10 hafta sürmektedir.. Kataral dönem, konjunktival injeksiyon, göz yaşarması ve hafif öksürük, hapşırma ile hafif üst solunum yolu rahatsızlıkları şeklinde başlar, ilerlemesiyle öksürük artar, ateş ise pek görülmemektedir. 6–10 gün kadar süren bu dönem sonrası paroksismal döneme geçer. 3–4 hafta kadar sürer.

Nöbetler şeklinde kuru öksürük ve öksürük sonunda tipik bir iç çekme şeklinde inspirium görülür. Genelde hava değişimi ve yüksek sesle aktive olabilir. Nöbetler dışında hasta kendini iyi hisseder. Peteşi, subkonjunktival12 kanama, fasiyal veya göz kapaklarında ödem görülebilir.

Diğer muayene bulguları olarak nöbetler arası normaldir. Konvalesan dönemde öksürük nöbeti ve arası gitgide azalır.2 hafta veya 2 ay arası sürebilir. Altı aydan küçük çocuklarda ağır seyrettiği görülür. Hipoksi, asfiksi gelişebilir. Komplikasyonları; otitis media, diger bakterilerle pnömoni, bronşektazi, atelektazi, santral sinir sistemi disfonksiyonu, subkonjunktival hemoraji, peteşi, epistaksis, subdural ve spinal epidural hematom, herniler, amfizem, pnömotoraks, diyafragma rüptürü.

Boğmaca Tedavisi;

6 aydan küçük infantların hastaneye yatırılarak izlenmesi gerekebilir. Destekleyici tedavi önemlidir. Gerekirse steroid ve inhale salbutamo ve beta2 adrenerjik agonistlerl kullanılabilir. Anitmikrobiyal ajanlar yayılmasını engellemek açısından önemlidir. Kataral dönemde klinik seyri engelleyebilir. Erythromycin ve diger makrolidler birinci seçenektir. Erythromycin en az 2 hafta önerilir. Trimethoprim–sulfamethoxazole, erişkinlerde florokinolonlar kullanılabilir.

Boğmaca Korunma Yolları ?

Hastanın yakın temaslıları bağışıklık durumuna bakılmaksızın erythromycin proflaksisi uygulanır (14 gün). Hasta antibiyotik tedavisinin 5. gününe kadar solunum izolasyonu yapılmalıdır. Temel korunma yolu aşılanmalıdır. Rutin çocukluk çagı aşıları arasındadır.

The post Boğmaca Hastalığı Nedir Tedavisi ve Çaresi ? appeared first on Sağlık ♥ Hastalık.