Sık Görülen Çocuk Hastalıkları

Çocukların sıklıkla yakalandıkları hastalıkları yazımızda sizlerle paylaşıyoruz. Yazacağımız hastalıklarla ilgili belirtileri hisseder hissetmez, doktorunuza başvurmanız gerekir. Böylece olası büyük rahatsızlıklara yol açılmadan çocuklarınızın rahatsızlığı konusunda müdahalede bulunulmuş olacaktır.

Sık görülen rahatsızlıklar…

Akut solunum yolu enfeksiyonu: Çocuklarda en sık rastlanılan enfeksiyon türüdür. Zatürre riski taşıdığından çocukların ölüme maruz kalabilecekleri rahatsızlıktır. Alt veya üst solunum yollarına bulaşan virüsler, hastalığa neden olabilir. Solunumda zorlanma, yüksek ateş, kusma gibi belirtileri söz konusudur.

Soğuk algınlığı ve nezle: çocuklardaki soğuk algınlıkları çok ciddiye alınmalıdır. Bağışıklık sistemleri yetişkinlerindeki kadar gelişmemiş olan çocuklar, soğuk algınlığından aşırı derecede etkilenebilirler. Bu nedenle çocuğun ateşi 40 dereceye vardığında veya yaklaşmaya başladığında doktora başvurulmalıdır. Normal ateş seviyesi, 37’dir. Bu seviyenin üzerine çıkılması tehlikeli olabilmektedir. Annelerin çocukları ateşe yakalandığında yapması gereken ılık suyla banyo yaptırmak, bol sıvı tüketmeleri sağlamak ve fazla örtmemektir.

Grip: Çocuklarda sıklıkla görülen grip, soğuk algınlığına sebep olabilir. Vücudun dirençsiz kalması durumunda ortaya çıkar. Burunda tıkanma, akıntı, öksürük, boğazda meydana gelen kızarıklık, tüm vücutta ağrıların olması, üşüme, bitkinlik, boğaz ağrısı belirtileri arasında yer alır.

Orta kulak iltihabı: Çocuklarda sıkça görülen rahatsızlıklardan birisidir. Bir defa değil, birkaç defa görülebilecek hastalıklardan birisidir. Bunun birkaç sebebi vardır. Hapşırma sırasında burnun tıkanmasıyla mikropların baskı yoluyla kulağa gitmesinden, östaki borusunun yatay olmasına kadar birçok neden sayılabilir. Östaki borusunun işitme görevinde büyük rolü vardır. Bu rolü yerine getirememesi durumunda sıvı birikimi söz konusu olmaktadır. bu sıvılarda kulağa rahatsızlığın başlamasına ve akıntının meydana gelmesine neden olmaktadır.

İç kulak iltihabı: İşitme kaybı, dengesizliğin söz konusu olması etkili belirtilerinden birisidir. Çocuklarda kulakla ilgili rahatsızlık söz konusu olduğunda zaman kaybetmeden doktora başvurulması gerekmektedir.

Sinüzit: En sık görülen hastalıklardan biriside budur. Bazı mikroplar neden olur. Burun tıkanma ve akıntısı çok fazla yaşanır. Kafanın öne doğru eğilmesi Halide şiddetli baş ağrıları başlar. Göz etrafında şişlik, akıntı, ateş belirtilerinden bazılarıdır. Tedavisi sırasında bazı antibiyotik ilaçlar kullanılır. En az 10 gün tedavi uygulanmalıdır. Aksi halde mikroplar beyin ve göz damarlarını tıkayabilir. Ancak bu durum çok fazla görülmemektedir.

Anjin: Yine sık rastlanan rahatsızlıktan birisidir. Yüksek ateş, boğaz ağrısı ve besinleri yutamama gibi belirtileri vardır. Anjin olan kişi tükürüğünü bile yutmakta zorlanmaktadır. Bademciklerin şişmesi olarak adlandırılan hastalık, bademcikler üzerine yerleşen mikroplar nedeniyle meydana gelir. Bademcikler vücudun bağışıklık sistemine yardımcı olur. Mikropların tutulmasını sağlayarak vücudun bu mikroplara karşı dirençli olmasını sağlayan emzimlerin üretilmesinde yardımcı olur.

Farenjit: Virüslerin neden olduğu hastalıklardan birisidir. Yüksek ateşle başlar. Kendiliğinden geçebilir. Bulaşıcı bir özelliğe sahiptir. Yüksek ateş ve burunda akıntıların görülmesi belirtileridir. İki günden fazla süren farenjit hastalığında doktora başvurulması gerekir. Yüksek ateş enfeksiyonların başlamasına neden olabilir. Bu durumun yaşanmaması adına doktor kontrolü gerekmektedir.