Çocuklarda Cinsel Gelişim

Çocukların cinsel gelişimleri çok önemli bir konuyu ifade etmektedir. Bu nedenle anne ve baba çocuklarının cinsel gelişimin farkında olması gerekir. Hangi dönem içerisinde çocukların cinsel yönden neye ilgi duyduklarını anne ve babanın bilmesi gerekir. Anne ve baba, çocuklarının ileriki dönemlerde yaşayacağı cinsel sorunların psikolojik bir buhrana dönüşmesini engellemek adına çocuğuna yardımcı olmalıdır.

1 ila 5 yaş dönemi

Bebeklik döneminden itibaren çocukta haz duygusu gelişmeye başlar. Çocuk kendi vücudunu beğenir ve haz alabilir. Anne ve baba bu dönemde bebeğin vücuduna ilgi göstermeli ve dokunmalıdır. Böylece bebeğin vücuduyla alakalı güven duygusu oluşmaya başlar. Bebeğini taşıyan anne, sıcaklığı ve samimiyeti sayesinde bebeğinin mutlu olmasını ve haz duymasını sağlar. Bebeğin rahatlaması adına annenin bebeğini kucaklaması ve sevgi, merhamet göstermesi gerekir. Bu şekilde bebek, olumsuz hal ve durumlardan kendisini emin kılar.

Bebeğin hoşlandığı işlerinin muhakkak düzenli şekilde yerine getirilmesi gerekir. Ilık suyla banyo yaptırmaktan, emzirme ve altını temizleme gibi bebeğe haz verici durumların aksatılmadan yerine getirilmesi gerekir. Dengesiz bir bakım sonucunda bebek kendisini kaygılı hisseder. Dokunulmayan ve sevilmeyen bebek ağlar. Kendisini huzursuz hisseder. Tüm bunların hepsi ileride büyük sorunların söz konusu olmasına neden olabilir.

3 ila 6 yaş dönemi

Çocuk cinsel gelişimine bu yaşlarda daha hızlı devam edebilmektedir. Ebeveyne yönelik ilgi ve alakanın artması, oyun sırasında cinsiyete göre rol alma bu dönemlerde başlamaktadır. Cinsellik konusunda en çok soru bu dönemde gelebilir. Özellikle doğum ve ben nasıl oldum sorularının sıkça yöneltildiği dönem bu arayı kapsamaktadır. Çocuk kendi cinsel organının ismini de sorabilir. Bu gibi durumlarda doğru şekilde cevap verilmelidir. Ayıp, öyle soru mu olur gibi davranış biçimleri, çocuğun ileride çekingen, kaygılı, toplumdan kendisini tecrit etmiş bir tip olmasına neden olabilir.

Çocuklar bu dönemde kendi bedenlerini tanırlar. Cinsel organlarına bakar ve dokunurlar. Bundan zevk duyabilirler. Bu gibi durumlarda anne ve babaya yöneltilen sorular çok önemlidir. Doğru ve çocuğun anlayabileceği şekilde, kız ve erkek arasındaki farklar anlatılmalıdır. Çünkü çocuk, bu dönemde vücudunun diğer cinsiyetten farklı olduğunu keşfeder. Bunun sebeplerini ve nedenlerini sorgulamak isteyebilir.

Soru sorulduğu anda, cevap verilmesi çocuğun öğrenme gayretini arttırır. Çok fazla ayrıntıya girilmesi veya çocuğun anlamayacağı şeylerden bahsedilmemesi gerekir. Cevabın doğru olmasına da dikkat edilmelidir. Cinselliği bir tabu aracı kılacak olan “ayıp, bu şekilde soru sorulmaz, sen daha küçüksün” gibi cevaplar, çocuğun kendisine olan güvenini sarsacaktır.