Çocuğunuz Doğru Beslensin Okulda Başarılı Olsun !

Okul dönemi, bir çocuğun yeni bir eğitim sürecine dahil olmakla, daha çok sosyalleştiği bir ortamdır. Gıda tüketimi ile ilişkili olan birçok davranışın bu dönemde kalıcı olmaktadır. Çünkü bu dönemde çocuk, yemek yerken açlığını bastırmanın yanı sıra bulunduğu ortamda sosyal açıdan da doyum sağlamaktadır. 6–12 yaş arası dönemde çocuğun büyümesi yavaş ancak devamlı ve besin alımı ile paralel bir seyir izlemektedir.

Çocuğun bu yaşlarda kazandığı yemek yeme alışkanlığı da hayatının daha sonraki dönemlerini etkileyerek ileride ortaya çıkabilecek beslenme sorunlarını önlemede temel çözüm yolları meydana gelmektedir. Yeterli ve dengeli beslenmeme sonucu oluşan sorunların önlenmesi, gıda tüketimi eğitimi ile sağlanabilmektedir. Sağlıklı beslenmenin temeli çocukluk döneminde atılmakta. Bu çağlarda verilecek eğitim, çocukların birey olma yolunda çok önem arz etmektedir.

Çocuklara bütün besinlerin sağlığımızı korumada bir yer tutar. Her besinden farklı maddelerin iyi–kötü besinin olmadığını bu küçük yaşlarda eğitimini vermeliyiz. Çocuk kişisel özelliklerine göre beden ihtiyacını karşılayacak şekilde beslenmelidir. Bu amaçla çocuğun ne kadar enerjiye ihtiyaç duyduğu, sağlıklı gelişimi ve büyümesi için besin maddelerinin hangi yiyeceklerden geldiğinin bilinmesi, hangi gıdadan hangi oranlarda beslenmesi gerektiği çok iyi bilinmelidir.

Dikkat edilecek maddeler

Bu kapsamda çocuğun beslenmesinde çok farklı çeşitte besinlere yer verlmeli. Çocuğunuzun tabağını bir yonca yaprağı gibi düşünün. Değişik grupta ve renkte besinlerden uygun miktarlarda tabağına koyarak tüm besin gruplarından bir arada almasını sağlayın.

Daha fazla tam taneli tahıl içeren ekmek, taze sebze ve meyve yedirin. Çocuklara günde en az 60 dakika hoşlarına giden bir fiziksel aktivite yaptırın. Kahvaltısında süt, yumurta, peynir, taze meyve ekleyin. Taze sıkılmış meyve suyu veya süt, ayran gibi sağlıklı içecekleri tükettirin.

Çocuğa besin tercihi yapması konusunda fırsat verin. İstikrarlı olmak çocuğun beslenme davranışının gelişmesinde önemli rol oynar. Yani süt içmiyor ise beraberce süt içme örneğini size verebiliriz. Sofrada herkes aynı yemekleri yerse çocuğun besini reddetme veya yememe gibi şansı kalmaz. Her besinin sağlıklı beslenmenin temel bir parçası olduğunu çocuğunuza öğretin. Sağlıklı beslenmeyi ve fiziksel aktiviteyi bir eğlence haline getirin.

The post Çocuklarda Doğru Beslenme ve Başarı ! appeared first on Sağlık ♥ Hastalık.