Çocuklarda Uyku Problemleri Nelerdir? Kaliteli Uyku Düzeni Nasıl Sağlanır?

Çocuklarda görülen uyku problemleri, birçok ailenin ortak sorunudur. Her çocuk, kendi istediği saat de ve istediği şekilde uyumak ister. Bazen bu, gece yarılarını dahi bulur.

Çocuklarda görülen uyu düzensizlikleri, onların sağlıklı büyümelerine ve kaliteli vakit geçirmelerine engel olmaktadır.

Çocuklar için uyku düzeni, neden bu kadar önemlidir?

Büyüme hormonları, uyku esnasında salınır ve hafıza ve beyin gelişimi uyku esnasında harekete geçer. Bundan dolayı, çocukların kaliteli uyku düzeni konusunda eğitilmeleri ve bu alışkanlıkları kazanmalarını sağlamaları gerekmektedir. Zamanında uyumayı bilen çocuklar, daha sakin olmakla birlikte, ertesi sabaha daha zinde kalkarlar. Hem beyin hem de vücut olarak tam dinlenen çocuk, gün içerisinde yapacağı aktivitelerde daha başarılı olur. Zeka ve beyin gelişimi, olumu yönde etkilenir. Her çocuk, kendi yatağında, vaktinde uyumalı ve kendi kendine uyumayı alışkanlık haline getirmeyi bilmelidir.

Uyku düzeni olmayan çocuklar nasıl uyur?

Henüz bir uyku düzeni oluşturulmamış bir çocuk, uyumamak için direnir, hırçınlaşır, bağırır ve ağlar. Genelde anne veya babası ile yatmak ister. Annelerin çoğu, çocuklarını uyutmak için ayaklarında sallarlar. Ya da, biberonla süt içerek, uykuya dalmayı alışkanlık haline getirirler. Bunların hepsi, çocuklar üzerinde olumsuz sonuçlara neden olmaktadır ve yanlış davranışlardır.

Anne ve baba açısından da, son derece yorucu ve sıkıntılı bir süreçtir. Çocukların bir an önce uyku düzenine geçmeleri sağlanmalı, bu konuda onları teşvik edici ödüller koyulmalıdır. Çocuklarda görülen uyku problemleri, sabırlı ve anlayışlı bir yaklaşımla kısa sürede çözülebilmektedir.

Çocuklarda uyku düzeni oluşturmak için neler yapmak gerekir?

Öncelikli olarak, çocukların zamanında uyumaları sağlanmalıdır. Bunun için ise, uyku vakti geldiğinde, kararlı bir davranış sergilemeli, çocuğu kendi odasına ve kendi yatağına götürmek gerekir. Bu alıştırma evresinde, çocuk uyuyana kadar, anne veya baba yanında beklemelidir. Çocuk, kendi başına uyumak istemeyecek, ağlayıp yataktan kalkacaktır. İşte tam bu esnada, çocukla konuşarak iletişime geçilmemeli ve her kalktığında tekrar yatağa yatırılmalıdır. Çocuk belki onlarca defa kalkacak, ama siz büyük bir sabırla onu tekrar yatağına yatıracaksınız. Sonunda çocuk, kendi başına sakinleşmeyi öğrenecek ve kendi başına uyuyacaktır. Bu esnada, onunla iletişime geçmeyip, sadece başını veya sırtını okşayabilirsiniz. Bu sistem, en geç 3-4 gün içerisinde etkisini gösterecek ve çocuk kendi başına uyumayı öğrenecektir. Bu aşamada aile bireylerine düşen görev, sabırlı ve anlayışlı olarak, çocuğa onu çok sevdiğinizi hissettirmektir.