Doğum Yöntemleri

Anne adaylarını iyice heyecana sokan durum, giderek bebeğin doğacağa güne yaklaşılmasıdır. Anne adayını strese girmesine ve doğum korkusuna kapılmasına neden olabilecek son günler, anneler için daha zorlu geçebilir. Bu aşamada nasıl doğum yapılacağı anne adayının kafasını kurcalayan en önemli soru olmaktadır. Bu sorunun cevabının doğru verilebilmesi için anne tek başına karar almamalıdır. Eğer ilk kez doğum yapılacaksa ve anne adayı 18-36 yaş arasındaysa normal doğum söz konusu olabilir. Tabi bunu ortaya çıkaracak olan şey, doktorun yapmış olduğu muayenelerde herhangi bir anormalliğin söz konusu olmadığının belirlenmesi gerekir.

Normal doğum

Doktor muayeneleri sonucunda bebeğin normal doğumuna engel olacak bir durum saptanmadıysa, anne adayının normal doğum yapması gerekir. Normal doğum, bebeğin vajinal kanaldan gelmesi anlamını taşır. Doğum sırasında normal seyreden ağrılar, bebeği gelmesi üzerine daha sık ve daha ağrılı şekilde gerçekleşir. Doğumun yaklaştığının belirtisi, 15-20 saniye aralıklarla sürekli ağrıların gelmeye başlaması ve her gele ağrının giderek şiddetini arttırmasıdır. Bu durumda doktorla hemen temasa geçilmesi gerekir.

Epiyozlu doğum

Normal doğum esnasında, bebeğin daha kolay anne kucağına alınmasını sağlayacak bir yöntemdir. Bu yöntemde, doğumda oluşabilecek yırttıkların önlenmesi için vajinanın kesilmesi de sağlanır. Böylece bebeğin çıkacağı kanal daha geniş olur. Doğumdan sonra yırtılan kanal, yeniden dikilir. Bu kesiğin adına epiyoz denir ve bebeği daha kolay çıkmasını sağlamak için uygulanır.

Sezaryen doğum

Operasyon doğum şeklidir. Bu nedenle bazı riskleri de beraberinde taşır. Anne adayı için gerekli olmadıktan sonra bu doğum şeklinin tercih edilmesi sakıncalıdır. Genellikle bebekleri rahim kanalına ters duran anne adayları sezaryen ile doğuma alınır. İlk doğumlarda ve normal doğuma neden olmayacak durumlarda kesinlikle sezaryen ile doğumun uygulanmaması gerekir. Normal doğum esnasında gerçekleşen sürpriz durumlarda da doktorlar sezaryen ile doğum yapabilirler. Tıbbi bir tehlike ve gereklilik olmadığı sürece, sezaryen ile doğum tercih edilmemelidir.

Epidural doğum

Doğumların daha ağrısız ve sancısız gerçekleşmesi için uygulanan sistemdir. Omuriliğin dış tabakasındaki epidural bölgeye uygulanan lokal anestezi sayesinde, sinirler uyuşturulur. Anne adayı bu durumda bacaklarını hissetmeyebilir. Belden aşağısı artık uyuşmuş olacaktır. Böylece doğum sancılarının beyini uyarması engellenmiş olur. Bu yöntem, ağrısız bir doğum gerçekleştirmek isteyen anneye uygulanır. Normal doğumda veya sezaryen ile doğumda gerçekleşir. Yöntemin bebeğin doğması için gerekli olan rahim kasılmalarına zarar vermemesi, doğumun sağlıklı bir şekilde gerçekleşmesini sağlar.

Suda doğum

Son zamanlarda tercih edilmeye başlayan bir doğum şeklidir. Anne adayının ortalama 30 derecelik bir su içerisinde bebeğini doğurması sağlanır. Suyun rahatlatıcı etkisi ve kaldırma kuvvetinden yararlanılarak, doğum gerçekleştirilir. Bebeğin anne karnında su ortamında bulunması, başka bir su ortamına geçmesi durumunda şoka veya zarara uğramamasını sağlamaktadır. Suyun rahatlatıcı etkisi olan endorfin hormonunu vücut tarafından salgılanmasını hızlandırır. Buda annenin sancısız bir doğum gerçekleştirmesini sağlar.