Emzirme Döneminde Nelere Dikkat Edilmelidir?

Bebek için en ideal besinlerden birisi anne sütüdür. İlk 6 ay mutlaka anne sütüne devam edilmesi gerekir. 2 seneye kadar bebeğin anne sütüyle beslenmesi, gelişimini daha sağlıklı tamamlayan çocuklar ortaya çıkarır. Emzirme işlemini ilk olarak doğumdan birkaç saat sonra yapmak gerekir. Emzirme yapacağınız mekanında rahat ve konforlu olması gerekir. Özellikle ilk haftalar doğum sebebiyle sürekli aynı pozisyonda kalırsınız. Bu nedenle konforlu bir yer seçmeniz gerekir.

Bebeğinizin sadece başının değil, tüm vücudunu size dönük olması gerekir. Göbek göbeğe temas edecek şekilde bebeğin yatırılması gerekir. Başarılı bir emzirmenin yolu, doğru bir pozisyondan geçer. Bu nedenle anne bebeğini tamamen kendisine döndürmelidir. Göğsünüzü alt taraftan dört parmak ile destekleyin. Ama parmağın kahverengi kısmına değmemesi gerekir bunu sakın unutmayın. Bebeğin memeyi bulması için üst dudağına dokunmanız veya memeyi dokundurmanız gerekir. Bebek ağzını iyice açana kadar hareketi tekrarlamanız gerekecektir.

En uygun emzirme pozisyonu…

Anne emzirme konusunda kaygılı olmamalıdır. Bebeğe hiçbir zarar gelmeyeceği muhakkaktır. Genelde ilk annelerin kaygısı, bebeğini doğru emzirip emziremediği yönünde şekillenir. Ama birkaç denemeden sonra her şey, yoluna varacaktır. Bu anlamda anne, kahverengi kısma kesinlikle elle müdahale etmemelidir. Bebeğin ağzına ait olan bu kısım, iyi bir emzirmenin gerçekleşmesini sağlar. Bebek memeyi ağzına aldığında ilk acıyı duyabilirsiniz. Ama emme işlemi başladıktan sonra herhangi bir acı hissedilmez. Eğer emme durumu devam ediyor ama acı da sürekli artıyorsa, emme pozisyonunda bir yanlışlık vardır. Bu anne göğsüne zarar verebilir. Bebeğin göğüsten alınarak yeniden emzirme pozisyonuna geçirilmesi en doğru yapılacak iştir.

Emzirme işlemi bir düzene girene kadar anne adayı, her iki memesini de bebeğine vermelidir. Ortalama 10 ila 20 dakika arasında emzirme sürebilir. Bu süreyi belirleyenin bebek olduğunu asla unutmayın. Bebeğinizi göğsünüzden ayırmak isterseniz, bu durumda parmağınızı yavaşça dudağına dokundurun. Ağzını açması halinde göğsünüzü ağzından çekin.

Bebeğinizi her istediği zaman muhakkak emzirin. Bebekler ilk zamanlarda çok fazla uyuyabilirler. Bu durumda uyandırıp emzirebilirsiniz. Emzirme işlemi düzene girdikten sonra, bebeler 2 veya 3 saat arayla emmek isterler. Günde 8 veya 10 kere emzirme işlemini yapmanız gerekebilir. İlk haftalar süt salgısının oluşabilmesi adına emzirme işleminin yapılması önemlidir. Bu nedenle biberon kullanılmamalıdır. Kesinlikle bebek, anne sütüyle beslenmelidir.

Anne ne yapmalıdır?

Bebeğinin daha kaliteli bir anne sütüyle beslenmesi için anne beslenmesine kesinlikle dikkat etmesi gerekmektedir. Yüksek protein ve kalsiyum içeren besinlerin tüketilmesi gerekir. Besleyici ara öğünlere annenin başvurması gerekir. Hamilelik kilolarından kurtulmak adına gıdasız kalmak, anne sütünün kalitesini ve miktarını düşürebilir. Buda bebeğin gelişimi için elzem olan anne sütünün yararsız olması demektir. Annelerin artık hayatlarında bebeklerinin olduğu unutulmalıdır. Bu nedenle karar alırken, bebeğinize olan etkisini de düşünerek karar vermelisiniz.