En Sık Rastlanılan Kadın Hastalıkları Hangileridir?

Kadınların hayatı boyunca sıklıkla karşılaştıkları problemler vardır. Bu problemlerin bilinmesi ve önlemini alınması için gerekenlerin yapılması gerekir. Daha sağlıklı bir hayatın söz konusu olması adına, kendinizle alakalı rahatsızlıkların enler olduğunu bilmeniz gerekir. Yazımızda en sık görülen kadın rahatsızlıklarını açıklıyoruz.

Sık görülen rahatsızlıklar…

  1. Vajinal Akıntı: Kadının sağlığı açısından önemli olan vajinal sıvılar, değişime uğradığında veya herhangi bir sorun olduğunda akıntını başlamasına sebep olur. Normal vajina akıntısından çok daha farklı bir akıntı meydana gelir. Fizyolojik olarak nitelenen akıntı, berraktır ve yumurtanın akına benzer. Koku yapmaz. Ancak rahatsızlıktan dolayı meydana gelen akıntı, koku yapar. Koyu sarı veya yeşil renkli olabilir. İlişki sırasında da yanma ve ağrı hisselerinin yaşanmasını sebebi bu rahatsızlıktır. İdrar sırasında da bu tür akıntıların gelmesi söz konusu olabilir. Bu enfeksiyonun tedavisi ilaçla yapılabilmektedir.
  2. Adet Düzensizliği: Düzenli adet salgılaması beyin tarafından yönetilir. Beyinin yumurtalıkları uyarmasıyla adet dönemi başlar. Rahim de bu şekilde gebeliğe başlamak adına kalınlaşır. Ancak yumurtalığın çiftleşeceği eşi bulamaması halinde, rahimdeki doku kanla beraber dışarıya atılır. Ergenliğe girmiş kadında adet düzensizlikleri yaşanabilir. Hormonal bozukluk bunun en büyük sebebidir. Adet düzensizliği kanserinde habercisi olabilir. Bu nedenle kadınlar adet düzensizliğini çok yaşıyorlarsa, doktora başvurmaları gerekmektedir.
  3. Cinsel Fonksiyon Bozukluğu: Kadınların cinsel hayatında meydana gelen bozukluklar fizyolojik ve psikolojik olarak sınıflandırılabilir. Kadının erkeğiyle olan ilişkisi de, cinsel isteksizliğin sebeplerinden birisidir. Cinsellik sırasında erkeğin hareketlerinden memnun kalmayan kadın zamanla isteksizlik yaşayacaktır. Cinsel uyuşmazlık, orgazm olamama, vajinismus, disparoni gibi durumlar, cinsel rahatsızlıklardır. Vajinismus psikolojik etkilerden dolayı meydana gelmiş olabilir. Cinsellik konusunda yaşanan kötü tecrübe veya aşırı cinsel tabuların olduğu bir ailede büyümüş olmak, vajinismus ve disparoni cinsel rahatsızlığının görülmesini sebepleri arasında yer alır.
  4. Pelvik Ağrılar: 6 aydan daha uzun süre çekilen ağrılara verilen isimdir. Kadının sıklıkla ağrı hissetmesiyle başlar. Bu ağrıların sebebi, jinekolojik nedenler olabilmektedir. İdrar yolu enfeksiyonları veya bağırsaklarla ilgili problemler, pelvik denilen rahatsızlıkların yaşanmasına neden olabilir. Kas ve iskelet sisteminde nörolojik bozuklukların başlaması da, ağrıların çıkmasına neden olabilir. Tedavisi ilaç veya akupuntur sistemidir.
  5. Kısırlık: Bazı hormonal dengesizlikler ve cinsel ilişki sırasında geçen rahatsızlıklar, hamileliğin engellenmesine neden olur. Bir senelik korunmasız cinsel aktivite söz konusu olması halinde gebe kalınmadıysa, erkeğin sperm ölçümü yapılır. Aynı zamanda kadının rahim kanalının filmi çekilir. Hormon testleri yapılır. Eğer sorun varsa, yumurtlama planlanabilir. Uygun zamanda ilişkiye girme veya spermin rahim içerisine konması, ya da sperm ve yumurtanın dışarıda eşleştirilmesi, tüp bebek dediğimiz yöntem uygulanır.