Günümüzde sıkça karşılaşılan ev tozu alerjisi burun akıntısı, burun tıkanıklığı, burun kaşıntısı, hapşırma gibi belirtilerle ortaya çıkmaktadır. Mite adı da verilen ev tozları özellikle çocukların gelişim süreçlerinde astıma neden olan hava yolu alerjisi olarak görülmektedir. Özellikle kış aylarında ortaya çıkan belirtilerin yanı sıra hırıltı, öksürük ve nefes darlığına da neden olarak astımın başlangıcını oluşturmaktadır.

 

Ev tozları evin her yerinde

Gözle görülemeyecek kadar küçük olan ev tozları hemen herkesin evinin her yerinde bulunabilmektedir. 0,1 ile 0,5mm çapına sahip olan bu tozlar dışarıda bulunan tozlardan çok daha farklıdır. Aslında bunlara ev tozu demek yerine ev içi parazitleri veya yatak böceği de denebilmektedir. Bunun nedeni ise insan ve hayvanların varlığından bu yana bu tozların saç kılı, kepek ve deri atıkları gibi maddelerden beslenebiliyor olmasıdır. Sıcak ve nemli ortamı seven ve kolaylıkla üreyebilen ev tozları en çok yatak ve yatak odalarında bulunmaktadır. Yünlü, tüylü ve pamuktan yapılmış yatak ve döşekleri seven bu tozlar yastık, yorgan, battaniye ve halı gibi ortamları sever ve çok daha kolay türeyebilirler.

 

Deride batma hissi

İnsan derisi üzerinde milyonlarca ev tozu beslenebilmektedir. Dökülen derinin ev tozları için besin kaynağı olmasının yanı sıra bazen vücuttaki sağlam deriyi de yiyebilmektedir. Deride batma hissi oluşturan bu durumu çok zaman insanlar ev tozlarından olduğunu fark etmezler. Bu nedenle ev tozları alerjisinde özellikle yatak ve yatak odaları için gereken tedbirlerin alınması gerekir.

 

Ev tozu alerjisine karşı alınması gereken önlemler

Özellikle ev seçiminde güneş gören havadar evlerin tercih edilmesi gerekir. Ayrıca mümkün mertebe yatak odasının güneş görmesi ve havadar olması gerekmektedir.

 

Barınma ihtiyacı hissettiğiniz evinizde rutubet olmamalı

 

Yatak odasını yalnızca uyumak için kullanmanız gerektiği gibi fazla eşyalardan arındırılarak sade bir yatak odası tercih edilmeli

 

Yatak odasına halı kullanmak yerine kolay yıkanabilecek küçük bir kilim tercih edilmeli

 

Başta peluş oyuncaklar olmak yatak odasında oyuncaklara yer verilmemeli

 

Yüklük ve kitaplık tarzı ürünler yatak odasında yer almamalı

 

Yatak odası günlük olarak temizlendirilip, havalandırılmalı ve temizlik esnasında varsa çocuğunuz bu ortamda bulundurulmamalı.

 

60 derece ve üzerinde yastık yorgan kılıflarınız haftada 1 kez yıkanmalı.

 

Alacağınız önlemler ev tozu alerjisinin gelişiminin önüne geçmektedir. Özellikle de belirtilerin gözlemlendiği kış aylarına girerken etkili bir tedavi yöntemi olan ev tozlarına karşı geliştirilen aşılardan yararlanmakta fayda vardır. Aşı tedavisi vücudun savunma sistemini güçlendirerek bu tozlara olan hassasiyeti tolere edebilmektedir. Bu sayede özellikle de çocuğunuzun vücudu ev tozlarına karşı olumsuz bir tepki vermemekle birlikte astım gibi bir hastalıktan da korunmasını sağlamaktadır.