Gebelikten Sonra Sağlıklı Beslenme

Gebelik sonrasında beslenme alışkanlıklarında değişiklik olabilir. Özellikle annenin fiziksel olarak kendisini iyi hissetmemesi ve hamilelik kilolarının olması, yediklerine dikkat etmesini gerekli kılabilir. Bu dönem içerisinde hamilelik sürecindeki gibi bir iştah söz konusu olmaz. Hamilelik sürecinde her çeşit besinin arzulanması, bu dönemde kesinlikle hissedilmez. Bunun sebebi annenin kilolarından duymuş olduğu rahatsızlık ve hormonal değişkenlerdir.

Her ne kadar anne, kilolarından kurtulmak istese de sağlığını korumak için dengeli bir şekilde beslenmelidir. Gebelik sürecindeki beslenme alışkanlığının devam ettirilmesi gerekir. Sıkı bir diyet, annenin kendisini iyi hissetmemesine neden olur. Kimileri hamilelik kilolarından kurtulmanın tek yolunun diyetten geçtiğini düşünür. Ancak diyetle beraber bebeğiniz için çok önemli olan süte zarar verebilirsiniz. Özellikle emziren annelerin sağlıklı beslenme konusunda bilinçli olmaları gerekir.

Anne emzirmeye düzenli şekilde devam ettiği sürece kilo vermeye de devam eder. Bunun sebebi emzirme sırasında kalori harcanmasıdır. Anne düzenli şekilde emzirme işlemine devam etmelidir. Sütünde kaliteli ve bebeğin gelişimine destek verici içerikte olması için proteinli besinleri tercih etmelidir. Bol sıvı tüketmelidir. Annenin beslenmiş olduğu gıdalar bebek içinde önemli olacaktır. Eğer bebeğiniz emzirmeden sonra huzursuz oluyorsa, büyük ihtimalle yemiş olduğunuz gıdalardan rahatsızlık duymaktadır. Bu nedenle daha farklı gıdalara yönelebilirsiniz.

Neler alınmalı?

  • Protein yeterli miktarda alınmalıdır. Balık bu konuda tercih edilmesi gereken en önemli gıda.
  • B12 vitamini de gereklidir. Bunun için et ve yumurta tüketmek gerekir. Etin yağsız olmasına dikkat edin.
  • Folik asit gebelik döneminde ve sonrasında önemlidir. Bu nedenle yeşil yapraklı sebzeler bol bol tüketilmelidir.
  • B vitamini de ihtiyaçtır. Tam buğday, bulgur ve kuru baklagillerde bolca B vitamini bulunur.
  • Fındık yenmelidir. Bu sayede kadın için önemli olan magnezyum ve çinko alınmış olur.
  • D vitamini de gereklidir. Ancak bunun için güneşe ihtiyaç vardır. Annenin arada bir hava almak için kısa yürüyüşlere çıkması gerekir.
  • Annede demir eksikliği söz konusuysa, meyve suları veya pekmez gibi gıdalardan faydalanılmalıdır.
  • Annenin tatlı ihtiyacını karşılaması için sütlü tatlıları tercih etmelidir.
  • Soğan veya ısırgan otu çayı ve diğer bitkisel çaylarda faydalı ve annenin tüketmesi gerekli olan mineralleri içerir.