Güneş Çarpması Belirtileri Nelerdir, Güneş çarpınca ciltte nasıl hasar meydana gelir, Güneş sıcaklığının Çocuk Cildine Zararları Neler.

Güneş, havuz, deniz derken, Yazın tam günü çocuklar için oyunlar eşliğinde geçen yaz mevsimi, aşırı sıcaklar sebebiyle beklenmedik hastalıklara yol açabiliyor. Çocukları etkileyen birçok rahatsızlığın kaynağı olan aşırı sıcaklara karşı hazırlıklı olması gerektiğini belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları uzmanları, Yaz sıcaklarının sebep olduğu sıcak çarpmaları hakkında bilgi verdi. Yazın sıklıkla deniz ve havuzda zaman geçiren ya da sokakta oynayarak tatilin keyfini çıkaran çocuklar için en büyük tehlikeyi güneş ışınları oluşturmaktadır.

Çocuklarınızı Koruyun

Özellikle günün en sıcak zamanı olan öğlen ve sonrası vakitlerde güneşışınlarının dik geldiği zamanlarda güneş çarpması sıkça meytana gelmektedir. Aşırı sıcaklar beden ısısını ayarlayan mekanizmanın bozulmasına bağlı olarakta gelişen güneş çarpmaları daha çok çocuklarda görülen tipik yas hastalığıdır. Güneş çarpmaları riskinin rüzgarsız günlerde arttığını unutmayınız.

Güneş Çarpması Belirtileri;

Güneş çarpmasının baş ağrısı, kusma, bulantı, yüksek ateş, sinir sitemi bozuklukları, terleme gibi belirtileri olur.

Havale, solunumda düzensizlik ve 41 derece üzerindeki ateşle birlikte deride kızarıklık da varsı sıcak koması görülmesi kaçınılmazdır. ileri safhalarda oldukça tehlikeli olabilen güneş çarpmalarının %20 si ölüm riski taşıdığını unutmayınız.

Güneş çarpması sonrası iyileşen çocukların dahi sinir sistemlerinde kalıcı hasarlar oluşabilmekte, ilk belirtide tanı konulması ve çocuk bilincini yitirmeden gerekli müdaheleye başlanması gerekmektedir.

Güneş çarpmasında yapılacak ilk müdehale hastanın gölge ve serin bir yere götürülmesi ve vücudunu sıkan giysilerden kurtarılması gerekir. Bu sırada hızlı bir şekilde ateşi 38 dereceye düşürmek için girişimde bulunulmalıdır.

Baş ve kasıklara uygulanacak kompresin yanı sıra taşeni çok yüksek olduğu uygulanacak kompresin yanı sıra ateşin çok yüksek olduğu durumlarda çocuğun ıslak bir çarşafla sarılması ateşini düşürmek için en etkili yöntemlerden birisidir.

Korunma Yolları

Güneş çarpmalarına karşı çocukların 10.00–15.00 saatleri arasında güneşin altında kalmaması konusunda dikkat edilmelidir. Yaz güneşi ve aşırı sıcaklara karşı çocukların korunması, şapka giydirilmesi ve uzun kollu tişörtlerin tercih edilmesi önerilmektedir. 6 aydan küçük çocuklarda gölgelikli bebek arabası kullanımı, güneşin zararlı etkilerini hafifletecektir. Ayrıca yüksek koruma faktörlü güneş koruyucu kremleri, güneşe çıkmadan yarım saat önce sürülmeli. Çocuğun suda fazla kaldığı durumlarda, vücudu havluyla kuruladıktan sonra belli aralıklarla tekrarlanmaldır” dedi.

The post Güneş Çarpması Belirtileri Nelerdir ? appeared first on Sağlık ♥ Hastalık.