Hamile olduğunuzu öğrendiğiniz andan itibaren bebeğinizin gelişimi için ‘en iyi nasıl beslenebilirim’ sorusuna ekstra bir özen gösterdiğinizi biliyoruz. Bebeğinizin sağlıklı olarak dünyaya gelmesi ve büyümesi için gebelik ve emziklik döneminde yeterli ve dengeli beslenme konusunda bilgi edinmeniz gerekebilir çünkü gebelik sizin normal metabolizma düzeninizin üzerine bir de bebeğinizin büyümesinin eklendiği bir dönemdir.

Peki, hamilelik döneminde nasıl beslenmelisiniz? İşte gebelik döneminde beslenmenin temel ilkeleri…

1.Enerji

Hamilelik döneminde anne adaylarının en çok ihtiyacı olan şeylerden birisi enerjidir. Anne adayının günlük enerji ihtiyacını kompleks karbonhidratlardan karşılaması ve çay şekeri ve benzeri besinleri aşırı tüketmemesi önerilir.

2.Protein

Protein demek vücudun yapıtaşı demektir. Anne adaylarında fetüsün büyüme ve gelişmesi için protein ihtiyacının günlük besinlerle alınması gereklidir. Proteinler bilindiği gibi hayvansal ve bitkisel kaynaklı olmak üzere ikiye ayrılırlar. Özellikle hayvansal kaynaklı proteinler vücut için çok önemlidir ve hayvansal kaynaklı proteinleri karşılamak için anne adayının et, süt, yumurta gibi besinleri düzenli olarak tüketmesi gerekmektedir. Ayrıca mevsime bağlı olarak da günlük beslenme rutininde 4-5 porsiyon sebze yemelidir.

3.Yağ

Vücudun ihtiyaç duyduğu günlük enerjinin büyük bir kısmı yağlardan sağlanır. Bu sebeple anne adayının günlük beslenme rutininde tereyağı, zeytinyağı; kuruyemiş olarak da fındık ve ceviz; ayrıca da bol miktarda balık tüketmesi gerekmektedir.

4.Vitaminler

Vitamin ihtiyacı özellikle gebelik ve emzirme döneminde daha da artar. Bu sebeple besinlerin vitamin değerlerini korumak için hazırlama, pişirme, saklama koşullarına dikkat edilmelidir.

Örnek olarak A vitamini; balık, süt, yumurta sarısı, ıspanak, havuç, domates ve yeşil yapraklı sebzelerde bulunur.

C vitamini ise; yeşil ve kırmızıbiber, turunçgiller, domates ve patateste bol miktarda bulunur.

Gebelik döneminde en çok ihtiyaç duyulan folik asit ise; koyu yeşil yapraklı sebzeler, et, yumurta, süt ve türevlerinde bulunur.

B12 vitamini ise kırmızı et, süt, peynir ve balıkta bulunmaktadır.

5.Sıvı Tüketimi

Anne adaylarının gebelik ve emzirme döneminde su tüketimine dikkat etmesi çok önemlidir. Bunun için günde en az 2-3 litre su tüketimi önerilir.

6.Öğün Sayısı

Gebelik döneminde anne adayının öğün sayısına dikkat etmesi, aç kalmaması ve mümkünse azar azar- sık sık yemesi önerilir.