Gebelikte Kalp Krizi Riski

Gebelik sürecinde anne adaylarını bekleyen riskler vardır. Bunlardan birisi de kalp krizidir. Daha önce kalbiyle alakalı herhangi bir sorun yaşanmamış olsa da, hamilelikle beraber vücutta meydana gelen değişimler, anne adaylarının kalp krizi riskiyle karşı karşıya kalmasına neden olmaktadır. Gebelik sırasında kalp rahatsızlığı yaşayan gebelerin oranı son zamanlarda yüzde 4 civarında gerçekleşmiştir. Özellikle dolaşım sisteminde meydana gelen belirgin değişimler, kalp rahatsızlıklarının tetiklenmesine neden olmaktadır.

Vücudun duruma göre kendisini ayarladığı düşünüldüğünde, kalpte hamilelik sürecine göre şekil almaktadır. Kalp hızında istirahat esnasında bile artış söz konusu olabilir. Bu durum kadınlarda çarpıntının meydana gelmesine neden olur. Kan hacmi artmasına rağmen, göreceli bir kansızlık durumu meydana gelebilir. Kan basınçların düşme gözlemlenebilir. Anne adayının sırt üstü yatması durumunda, bebek karın içi damarlara baskı oluşturabilir. Vücut su tutmaya başladığında ödem meydana gelebilir.

Anne adayı dikkat etmelidir

Siyanız dediğimiz dil ve dudaklarda meydana gelen morarmalar, kalp hastalığın bir belirtisi olabilir. Aynı zamanda göğüs ağrılarının yaşanması, istirahat sırasında zor nefes almalar, gece kalmanıza sebep olabilecek nefes darlıklarının yaşanması, yüksek tansiyon gibi durumlar her zaman değerlendirilmelidir. Bu gibi belirtilerin olması, kalp ile ilgili ir rahatsızlığın habercisi olabilir. Daha önceden kalp rahatsızlığı olanlarda bu durumlar söz konusu olabilir. Ancak gizli kalbi olanlarda da bazı durumların ortaya çıkması söz konusudur.

Ciddi derecede kalp rahatsızlığı olanlar, gebe kalma konusunda doktor tavsiyelerini tutmalıdır. Bunun dışında, kalp hastalarını yakından takip edilmesiyle hamilelikleri başarılı şekilde geçebiliyor. Ancak bazı durumlarda düşükler meydana gelebiliyor.