Hıçkırık, diyafram kasının istemsiz ve ani bir şekilde kasılması durumudur. Hıçkırık tuttuğunda bu kas her seferinde tekrar tekrar kasılır ve bu kasılma havayı içimize hızla çekmemize neden olur. Havayı içimize hızla çekmemizle birlikte ise ses telleri aniden kapanır ve bu da hıçkırık sesini oluşturur.

Alkol almak, çok yemek yemek (midenin dolu olması) gibi nedenlerle doğabilen bu durum; hamilelik, çok gülmek ve stres gibi sebeplerle de ortaya çıkabilir.

Kimi zaman kısa bir sürede geçen hıçkırık, kimi zamanlarda nöbet şeklinde seyrederek uzun sürer ve sık sık ortaya çıkar. Böyle durumlarda mutlaka dikkate alınması  gerekmektedir.

PEKİ HIÇKIRIK NASIL GEÇER?

İlk akla gelen yöntem nefes tutmaktır. Derin nefes alıp tutabildiğiniz kadar tutun. Sonra tuttuğunuz nefesi yavaşça verin, bunu bir kaç kez tekrarlayın. Yine nefes yöntemlerinden birisi de kese kağıdı ile yapılan yöntemdir. Kese kağıdına belirli aralıklarla nefes alıp verirseniz hıçkırığınızın geçtiğini göreceksiniz.

Soğuk su içmek, su ile gargara yapmak, eğilerek su içmek, sirkeli su içmek (yarım çay kaşığı sirke), ağızda şeker bekletip üstüne su içmek, papatya çayı içmek, bal yemek de diğer yöntemlerdendir.

Etkili yöntemlerden birisi de psikolojik bir yöntemdir. Hıçkırdıktan sonra hıçkırığa odaklanıp beklerseniz kesildiğini görebilirsiniz.

Korkutmak, ıkınmak, limon suyu içmek, dış kulak tıkamak ve göze baskı yapmak ise doğru bilinen yanlışlar olup, sakıncalı durumlar teşkil eden yöntemlerdendir.