Ateşlenme, vücudunuzda enfeksiyon gibi sağlığınızı kötüye götürebilecek durumları sinyal veren bir rahatsızlıktır. Vücudunuzun sıcaklığı ortalama sıcaklık olan 37 dereceden çok ender olarak küçük miktarlarda sapar. Küçük çocuklar ve bebeklerde (özellikle yenidoğanlarda) bu küçük miktarlardaki sapmalar bile ciddi bir hastalığı işaret edebilir. Yetişkinlerde ise ateşlenme 39,4 dereceye ulaşana kadar genellikle tehlikeli değildir. Yetişkinler, doktorları söylemedikçe, 38,9 derecenin altındaki ateşleri için herhangi bir ilaç kullanmamalıdır. 38,9 dereceden daha yüksek bir ateşiniz var ise doktorunuz ateşinizi düşürmek için size asetaminofen (tylenol, diğerleri) veya ibuprofen (advil, Motrin, diğerleri) gibi ilaçlar almanızı tavsiye edebilir. Yetişkinler ayrıca aspirin de kullanabilir ancak 19 yaşın altındaki bireylere, ateşleri varken aspirin vermemeniz gereklidir. Aspirin verilmesi, Reye sendromu olarak bilinen nadir görünen ama potansiyel olarak ölümcül bir hastalığın tetiklenmesine neden olabilir. Ayrıca 6 aylıktan küçük bebeklere ibuprofen vermeyiniz.

Ateşi Nasıl Ölçmelisiniz?

Birçok termometre artık dijitaldir. Bazıları kulak kanallarından ateşi hızlı bir şekilde ölçebilmektedir ve bu özellikle küçük çocuklarda ve yaşlılarda çok işe yaramaktadır. Ayrıca makattan, oral yollardan ve koltuk altından da ateşinizi ölçebilirsiniz. Eğer dijital bir termometre kullanıyorsanız, cihazın kullanım kılavuzunu iyice okuyunuz ve kaçıncı biplemesinde ateşi doğru ölçtüğünü biliniz. Normal koşullar altında akşamüzeri 4 ila 6 arasında insanların ateşleri gün içerisindeki en yüksek seviyede olur ve sabah 6’da da en düşük seviyededir. İçerisindeki cıvaya maruz kalma veya yutma riski olduğundan dolayı evinizde artık cıvalı termometrelerden varsa bunlardan kurtulmanızı öneririz.

Makat (Bebekler İçin)

Çocuğunuzun ateşini makatından ölçebilmek için şu aşamaları uygulayınız:

1- Termometrenizin ucunu vazelin veya diğer kaygan bir şey ile temizleyiniz.

2- Çocuğunuzu karın üzeri kucağınıza yatırınız.

3- Dikkatlice rektum içerisine 1 cm girecek şekilde termometreyi yerleştirin.

4- Termometrenizden bip sesi gelene kadar çocuğunuzu ve cihazı bu şekilde tutunuz. Herhangi bir yaralanmayı önlemek için bu süre boyunca çok dikkatli olmanız gerekmektedir.

Oral olarak ateş ölçümü yapamadığınız durumlarda makattan ateş ölçümü yetişkinler için de uygulanabilinir. Makattan ölçeceğiniz ateş genellikle ağızdan ölçtüğünüz ateşe kıyasla yarım derece daha yüksek çıkmaktadır.

Ağızdan

Ağızdan ateşi ölçmek için şu aşamaları uygulayınız:

1- Termometreyi dilinizin altına yerleştiriniz.

2- Termometreden bip sesini duyana kadar ağzınızı kapalı tutunuz.

Koltuk Altından

Her ne kadar doğru bir bilgi vermese de koltuk altından da ateşinizi ölçebilirsiniz.

1- Koltuk altınıza termometreyi yerleştiriniz.

2- Kollarınızı göğsünüzün üzerinde kavuşturunuz.

3- Bip sesini duyana kadar bekleyiniz.

Koltuk altından ölçeceğiniz ateş genellikle ağızdan ölçeceğiniz ateşe kıyasla ortalama yarım derece daha düşüktür.

Ne Zaman Doktora Gitmelisiniz?

Tıbbi bir yardım almanız gereken durumlar şu şekildedir:

1- Üç aylıktan küçük bebeklerin makattan ölçülen ateşi 38 derece veya daha üstündeyse başka hiçbir belirti aramaksızın yardım almanız gerekmektedir.

2- Üç aylıktan daha büyük bebeğinizin 38,9 dereceden daha yüksek ateşi varsa

3- 2 yaşından küçük çocuğunuzun ateşi bir günden fazladır varsa veya 2 yaşından büyük çocuğunuzun ateşi 3 günden fazla süredir varsa

4- Bir yetişkinin 39,4 dereceden daha yüksek ateşi varsa veya ateşi 3 günden fazla bir süredir sürüyorsa.

Ne Zaman Acil Bir Tıbbi Yardım Almanız Gereklidir?

Eğer çocuğunuz uzun süre sıcak bir arabanın içerisinde kaldıysa veya herhangi bir bireyde ateş ile beraber şu belirtiler de görünüyorsa, acil olarak tıbbi yardım almanız gerekmektedir:

Şiddetli baş ağrısı

Boğaz ağrısı

Olağandışı deri döküntüsü

Parlak ışığa olağandışı göz hassasiyeti

Öne eğildiğinizde ense sertliği ve baş ağrısı

Kafa karışıklığı

Sürekli kusma

Solunum zorluğu veya göğüs ağrısı

Aşırı ilgisizlik veya sinirlilik

Karın ağrısı ya da idrarınızı yaparken ağrı hissedilmesi

Diğer açıklanamayan belirtiler