Kulağa kaçan yabancı bir nesne kulağınızda acıya ve duyma kaybına neden olabilir. Genellikle kulağınıza kaçan bir nesneyi fark edersiniz ama küçük çocuklar bunun farkına varmayabilir. Eğer yabancı bir nesne kulağa sıkıştıysa şu aşamaları izleyin:

Kulağınıza bir şey sokmayın.

Pamuk çubuk, kibrit çöpü ya da bunlara benzer başka hiçbir araçla nesneyi çıkarmaya çalışmayın. Bunu yaparken nesneyi daha da derine itme riskiniz vardır ve orta kulağınızdaki hassas dokulara zarar verebilir.

Eğer mümkünse nesneyi çıkarın.

Eğer nesne açıkça görünebiliyorsa ve erişebilinir bir yerde ise, bir cımbız yardımı ile yavaşça çıkarın.

Yerçekiminden yararlanın

Hasarlı kulağı yere bakacak şekilde kafanızı eğin ve nesneyi yerçekiminin de yardımıyla çıkartmaya çalışın.

Böcek için yağ kullanın

Eğer yabancı nesne bir böcek ise, kişinin hasarlı kulağını havaya bakacak şekilde başını eğin. Kulağa mineral yağ, zeytinyağı veya bebek yağı dökerek böceğin yukarı çıkmasını sağlayın. Yağ ılık bir sıcaklıkta olmalıdır. Yağı kulağınıza döktüğünüzde aynı zamanda böceğin daha da kulak kanalına ilerleme ihtimalini durdurursunuz. Yetişkinlerde kulak memesini geriye ve yukarıya doğru, çocuklarda ise geriye ve aşağıya doğru çekiniz. Böcek havasızlıktan ölebilir veya yağ banyosundan kaçmak için çıkabilir. Yağı, böcek dışarısındaki başka hiçbir madde için kullanmayınız. Bu uygulamayı eğer kişinin kulak tüpü, ağrısı, kanaması veya akıntısı varsa uygulamamanız gerekmektedir.

Eğer tüm bu yollar başarısız olursa veya nesneyi çıkarmanıza rağmen kişi kulağında ağrı hissediyorsa, işitmesi azalmışsa ya da kulağında hala bir cisim var gibi hissediyorsa hemen tıbbi bir yardım alınız.