Lohusalık Döneminde Ne Yapılması Gerekir?

Lohusalık dönemi doğumdan sonraki ilk 6 haftalık dönem olarak ifade edilir. Bazı kadınlarda lohusalık döneminde görülen sıkıntı ve değişimler, daha uzun yaşanabilir. Lohusalık döneminin erkenden atlatılması ve kadının kendisine dikkat ederek, herhangi bir rahatsızlığa kapılmaması gerekir. Hem fizyolojik hem de psikolojik açıdan oldukça stresli bir dönemi anlata lohusalık, doğru yapılacak davranışlar sayesinde tehlike olmaktan çıkabilir.

Ne yapılması gerekir?

  • Doğum sonrasında anne büyük bir stresi üzerinden atmış olabilir. Ancak kısa süre içerisinde yeni bir stres başlayabilir. Bu durumda anne biran önce hastaneden dışarıya çıkmak ve doğumla ilgili her şeyi unutmak isteyebilir. Bu durumlarda bir iki gün hastanede kalmak, sağlık açısından iyi olabilir. Yine de anne kendisini hastanede tutacak bir sebep görmüyorsa, evine gitmelidir.
  • Anne lohusalık dönemini dinlenerek ve bebeğiyle ilgilenerek geçirmelidir. Çok fazla hareket veya hareketsizlik, olumsuz durumların yaşanmasına neden olabilir. Bu bakımdan annenin mutlaka dinlenmesi ve hafif yürüyüşlere çıkması gerekir. Ev işlerinde kendisini yormaması lazımdır. Basit işleri yapabilir ama ağır işlerin yapılmasını başka kişilere bırakmalıdır.
  • Annenin düzenli bir şekilde beslenmesi gerekir. Özellikle emzirme faaliyeti için proteinli besinler alması gerekir. Meyve, sebze ve sıvı tüketmesi lazımdır. Fazla abartmadan düzenli ve dengeli şekilde beslenmesi yeterli olacaktır. Doğumda alınan kiloların verilmesi için uygulanan sınırlayıcı diyetlere asla gerek yoktur. Bu diyet programları, emziren anneler için olumsuz bir etki meydana getirir. Bu nedenle annenin düzenli şekilde beslenmesi şarttır.
  • Anne lohusalık döneminde kabızlık yaşayabilir. Bunun sebebi, lohusalık döneminde sindirim sisteminin doğru bir şekilde çalışamamasıdır. Bu bakımdan anne besinlerinde sıvı tüketmeye dikkat etmelidir. Sindirimi çok zor besinler tüketmemelidir. Sıvılı besinler aldığında, kabızlık problemi de ortadan kalkacaktır. Bu bakımdan annenin mutlaka yemeklerden sonra veya yemekle beraber su veya sıvı tüketmesi lazımdır.
  • Sezaryen ile doğum yapmayan anneler, normal şekilde temizliklerine dikkat etmelidir. Lohusalık döneminde yapılacak banyoda dikkat edilmesi gereken husus, vajinaya su kaçırmamaktır. Sezaryen ile doğum yapan anneler, doktorlarına danışarak dikişlerini kapatıp, ılık suda banyo yapabilirler. Banyo stresi azaltan ve vücudun kan akışını hızlandıran bir etkiye sahip. Bu nedenle lohusalık döneminde stres yaşayan kadınlara çok iyi gelir.
  • Lohusalık döneminden sonra doktor kontrolü söz konusu olacaktır. Doğumdan sonra, doktor tarafından 6 hafta sonraya verilen randevuya mutlaka gidilmelidir. Yapılan inceleme sonucunda, vücutta herhangi bir bozukluk ve hastalığın olup olmadığı bu kontrol sonucunda belirlenecektir. Bu bakımdan annelerin doktor kontrolünü kesinlikle aksatmaması gerekir.