Meme Kistleri ve Rahatsızlıkları

Meme kistleri, meme içerisinde yer alan ve genellikle kanser riski olmayan iyi huylu dediğimiz sıvıyla dolu keseleri ifade etmektedir. Birden fazla meme kisti söz konusu olabilir. Yuvarlak veya oval olan meme kistleri, yumuşak meme içerisinde sert bir cisimmiş gibi hissedilebilirler. Bu kistler geniş, acı veren ve yaşam kalitenizi düşürecek sonuçlar doğurmayan kistler ise, tedavi edilmesine ihtiyaç olmayacaktır. Hormon tedavisi gören kadınlarda ve 35 ila 50 yaş menopoz öncesi hanımlarda sıklıkla görülebilir.

Peki belirtileri nelerdir?

  • İyi huylu kistler, memeye dokunulduğunda hareket eder. Herhangi ağrı veya sancı hissettirmez. Ama her ağrı ve sancı hissettiren veya hissettirmeye kistin iyi huylu olduğunu söylemek asla doğru olmaz.
  • Bir memede bulunmasına rağmen iki memeyi de etkileyebilen yumruların oluşması.
  • Adet dönemlerinden önce, yumrun bulunduğu yerde ve memelerde hassaslaşmanın başlaması
  • Birden fazla meme kistinin söz konusu olması, meme kanserinin görülmesi anlamına gelmez. Doktor kontrollerinden sonra zarar verici kistler tespit edilebilir. Kişi kendi memesinde söz konusu olan anormal değişimleri, daha iyi gözlemler. Bu nedenle kişi gözlemleri de, meme kanseri vakasının tanısının konulmasında etkili olacaktır.

Kişi kistlerinin adet döneminden sonra kaybolmadığını fark ediyor, ve sürekli büyüdüğünü yayıldığını hissediyorsa, doktora başvurması gerekir. Yapılacak testler neticesinde, kistlerle alakalı durum daha net ortaya çıkabilecektir. Doktor tarafından yumrular üzerinde yapılacak muayeneler, birkaç periyodu kapsayabilir. Bu çalışma sürecinden sonra, zararlı kistlerin tedavisi için start verilecektir.

Tedavisi sırasında ince iğneler kullanılır. Zararlı kistler içerisindeki sıvılar, iğne operasyonu sayesinde boşaltılır ve kist ortadan kaldırılmaya çalışılır. Ancak kistler yeniden oluşmaya ve büyüme sürecine girebilir. Bu durumda adet düzenleyici ve aynı zamanda kistlerin oluşumunu da engelleyen hapların kullanılması yoluna gidilecektir. Eğer meme kistleri kanlı sıvılar içeriyorsa ve sürekli ani oluşumları hayatınızın kalitesini düşürüyorsa, operasyon ile müdahale edilir.

Kist oluşumlarından dolayı, memelerinizde ağrılar söz konusu oluyorsa, doku destekli sutyenlerin kullanılması gerekir. Memelerin sarkmasını ve hareket etmesini engelleyecek bu sutyenler, ağrılardan kurtulmanızı da sağlar. Bunun yanında, kafein kullanmayan kadınlarda kist oluşumunun söz konusu olmadığı veya daha az rastlandığı görülmüştür. Eğer kafein tarzı meşrubatları çok fazla tüketiyorsanız, bunları azaltmanız gerekir. Aynı zamanda tuz tüketimini de azaltmanız, kist oluşumunu engelleyecek veya yavaşlatacaktır.