ORTA KULAK ENFEKSİYONUNA DİKKAT!

Havaların soğuması ile birlikte çocuklarda görülen rahatsızlıklar arasında en sık görülenlerinden birisi hiç şüphesiz kulak- burun- boğaz ve solunum yolu ile ilgili hastalıklardır. Bu hastalıklar arasında kalıcı hasar bırakma riski bulunan orta kulak enfeksiyonu ise ebeveynlerin en çok paniklediği ve korktuğu rahatsızlıklardan birisidir.

Peki, orta kulak enfeksiyonu nedir? Orta kulak enfeksiyonu hastalığında nelere dikkat edilmesi gerekmektedir?

Orta Kulak Enfeksiyonu Hastalığı Şikâyetleri Nelerdir?

Orta kulak enfeksiyonu hastalığı genellikle kulaklarda ağrı ve tıkanıklık şeklinde kendisini gösterir. İşitmede zayıflık, hastalığın önemli belirtilerinden birisidir. Bu rahatsızlık, her yaş grubunda görülse de en çok 3 yaşa kadar olan çocuklarda görülür.

Orta kulak enfeksiyonu çocuklarda iştahsızlık, uykusuzluk gibi yan etkilerin ortaya çıkmasına da neden olur.

Orta Kulak Enfeksiyonu Kalıcı Hasar Bırakabilir

Orta kulak enfeksiyonu basite alınmaması gereken ve tedavisinin muhakkak yapılması gereken hastalıklardan birisidir. Eğer çocuğunuzun sürekli olarak kulağı ile oynadığını fark ederseniz, kulağında ağrı ve tıkanıklık şikayeti olduğunu dile getiriyorsa vakit kaybetmeden bir doktorun kapısını çalmalısınız. Orta kulak enfeksiyonunun kalıcı hasara neden olabilecek ciddi bir durum olduğunu unutmamalısınız.

Orta Kulak Enfeksiyonu Hastalığı Nasıl Teşhis Edilir?

Çocuğunuzun orta kulak enfeksiyonu olup olmadığını anlamanın yolu ayrıntılı bir kulak-burun-boğaz muayenesinden geçmektedir. Bu muayene sırasında kulak zarının ve zar arkasındaki sıvının detaylı olarak değerlendirilmesi gerekmektedir. Bu muayene ve sonrasında yapılan detaylı taramalar sonucunda hastalığın teşhisi ve boyutu belirlenir. Bu belirlemelere göre uygun tedavi yönteminin de belirlenmesi önemli bir adımdır.

Orta Kulak Enfeksiyonu Nasıl Tedavi Edilir?

Tanı ve teşhis aşamasından sonra çocuğun orta kulak enfeksiyonu olduğu belirlendi ise hastalığın boyutuna göre yaklaşık iki haftalık bir antibiyotik tedavisinin yanı sıra; sıvının emilmesine yardımcı olacak ilaçlar ve spreyler kullanılması da gerekmektedir. Belirlenen ilaç tedavisi sonrasında istenen sonuç alınamazsa; çocuğa cerrahi tedavi uygulanabilir.

Ebeveynlerin unutmaması gereken en önemli nokta; zamanında tedavi edilmeyen orta kulak iltihabının kulak zarında ve kemikçiklerde kalıcı hasara neden olabileceği ve işitme kaybı gibi sonuçlara yol açabileceğidir.