Sezaryen Doğum ve Sonrası

Anne adaylarının son süreçlere doğru en çok merak ettikleri sorulardan birisi, nasıl bir doğum gerçekleştireceklerine dairdir. Eğer normal doğuma engel bir durum yoksa, kesinlikle tercih edilmesi gereken normal doğumdur. Ancak tıbbi engeller sebebiyle normal doğuma engel nitelikler söz konusu olmaktadır. Bu durumda doğum doktorlarının aldığı karar neticesinde sezaryen ile yani ameliyatla bebeğin alınması sağlanmaktadır. Bu duruma neden olan en önemli faktör, bebeğin rahim kanalına baş aşağı değil de, ayaklardan gelmesidir. Bebeği ve anneyi tehlikeye atacak daha farklı durumlarda da sezaryen ile doğum söz konusu olmaktadır.

Bazen annenin normal doğum yapmasına engel herhangi bir durum söz konusu olmasa da, normal doğum sırasında yaşanan sıkıntı nedeniyle doktorlar sezaryen ile doğum kararı alabilmektedir. Sezaryen ile doğum yapan anne, bir hafta kadar hastanede misafir edilir. Daha sonra taburcu edilir. Bir hafta sonra da ilk kontrolü için hastaneye tekrar gelir. İşte bu süre zarfı içerisinde annenin yapması gerekenler vardır. Bizde bunları maddeler halinde yazıyoruz.

  1. Kesinlikle anne adayı evinde bebeğini emzirmeye devam etmelidir. Genelde sezaryen ile doğuran anneler, sütlerinin olmadığını düşünür veya az olduğuna inanır. Bu doğru bir durum değildir. Sezaryen ile doğum yapan annelerin de sütleri vardır. Ama anne emzirme işlemini düzenli yapmadığından dolayı, sütte üretim olmaz ve malesef azalma meydana gelebilir.
  2. Evde banyo yapılması konusunda doktora danışılması gerekir. Sezaryen ile doğum yapan annelerin taburcu olmalarını izleyen 3.gününde, banyo yapmalarına müsaade edilir. Tabi bu durum, dikişler ve yaraların durumuna da bağlıdır. Bu nedenle doktora danışılması en iyi kararın verilmesinde doğru bir davranış olacaktır.
  3. Dinlenmeye ve uyumaya vakit ayırmanız gerekir. Bebeğe bakacağım diye annenin kendisini çok fazla paralaması, iyileşmede gecikmeye neden olur. Buda bebekten uzak kalmak anlamına gelir.
  4. Anne kendisini iyi hissettiği zamanlarda 20 dakikalık yürüyüşe çıkması gerekir. Bu annenin hareket etmesine ve kendisini daha iyi hissedeceği değişikliği yaşamasına, oksijen almasına neden olur. Eğer fazla kilolarda kurtulmak isteniyorsa, egzersiz yapılmalıdır. Ama sezaryen ile doğum yapan anneler için bu süre, bir ay sonraya ertelenmelidir. Ya d kendinizi çok iyi hissetmeye başladığınız zaman, ağır olmayacak egzersizler yapabilirsiniz. Mekik veya yürüyüş gibi…
  5. Ameliyattan hemen sonra cinsel birlikteliğe girilmesi doğru olmayacaktır. Lohusalık döneminin atlatılması gerekir. Bu dönem yaşanan cinsel isteksizlik sıkıntılarının atılması için erkeklerin kadınlarına daha fazla yardımcı olması lazım. Ortalama 6 haftadan sonra cinsel aktiviteye başlamak doğru olabilir.
  6. Anne, çok fazla kanamaların başladığını, vajinada kötü kokulu akıntıların söz konusu olduğunu, dikişlerde açılma ve kızarıklık gibi durumlar tespit ettiyse, muhakkak doktora başvurması gerekmektedir.