Suda Doğum Nedir?

Birçok doğum metotları var. Hepsine annelerin daha az sancılı ve bebeğin daha sağlıklı dünyaya gelmesi için geliştirildi. Normal doğum yöntemi, bebeklerin ve annelerin sağlıklı şekilde doğumu tamamlamalarını sağlayan en ideal yoldur. Ama bazı durumlarda, anne ve bebek için tehlike çanları çalabilir. Bu durumda sezaryen ile doğum tercih edilebilir. Operasyon anlamına gelen sezaryen doğum, bebeğin anne karnının açılmasıyla alınması şeklidir. Suda doğum ise, herhangi bir operasyon yöntemi değildir. Anne yine normal doğum şeklinde bebeğini kucağına alır. Ama tek fark, bu işin sıcak suda gerçekleşmesidir.

Fransa’da ilk olarak 1803 senelerinde tesadüf sonucu bulunan bir doğum şeklidir. Son zamanlar giderek popüler olmaya başladı ve her hastanede uygulanabilmesi için ortam yaratılıyor. Bu doğum yönteminin amacı, doğumda çok sancı çeken ve uzun süren kadınların su sayesinde daha sakin ve hızlı doğum yapmalarını sağlamaktır.

Faydası nedir?

Doğumun kolaylaşmasını sağlar. Acıların ve ağrıların hafiflemesine yardımcı olur. Sıcak su, bedende sakinleştirici hormonların salgılanmasını hızlandırır. Buda doğumdaki sancıların hissedilmesini önler. Aynı zamanda su, vajinanın genişlemesini ve rahim kasılmalarının da artmasını sağalar. Buda doğumun hızlı ve rahat bir şekilde gerçekleşmesini mümkün kılar. İşin akla takılan tarafı, bebeğin suda boğulup, boğulmadığındır. Bebek, anne karnında da suda bulunduğundan, yine sulu bir ortama çıktığında herhangi bir şok yaşamaz. Üstelik, suda doğum yapan çocukların diğerlerine göre daha az psikolojik sorun yaşamaları, doğumlarının anne karnındaki ortama uygun olmasına bağlanır. Anne adayının doğum sonrası sancıları da suda doğum sayesinde engellenmektedir. Bunun sebebi, vajinanın genişlemesini suyun sağlamasıdır. Bu yırttıkların oluşmasını engeller. Doğum sonrasında anne, vajinada yaşadığı ağrıları yaşamaz.

Riskleri var mıdır?

Suda doğum yönteminin herhangi bir riski yoktur. Ya da normal doğum yöntemi düşünüldüğünde, riskleri aynıdır. Bebeğe ve anne adayına herhangi bir zararı asla olmaz. Suda doğum yönteminin gerçekleşebilmesi için anne adayının genital bölgesinde enfeksiyonların olmaması gerekir. Mantar ve yara gibi rahatsızlıkların genital bölgede bulunması, suda doğumu bebek için zararlı hale sokabilir. Diyabet ve astım gibi rahatsızlığı olan anne adaylarına da bu yöntem uygulanmaz. Aynı zamanda birden fazla gebeliklerde de bu yöntem tavsiye edilmez.

Anne adayları için bu yöntemi, ikinci doğum veya üçüncü doğum için önermektedirler. 4 kilodan fazla olan bebeklerin suda doğrulması da doğru olmayacaktır. Bu gibi şartlara haiz olan suda doğum, anne adayının sağlıklı ve rahat bir doğum süreci gerçekleştirmesini sağlamaktadır. Suda doğumun uzman kişiler eşliğinde gerçekleştirilmesi çok önemlidir. Suyun hijyen olması, su sıcaklığının 37 derece olması gibi faktörler, uzmanlar tarafından sağlanmalıdır.

Suyun rahmin kan akışını arttırması, bebeğe daha fazla oksijen gitmesi ve doğumun 3 evya 4 saat kadar kısalması, suda doğum sayesinde gerçekleşir.