Uyku Arkadaşı Nedir?

Son zamanlarda blogger anneler arasında yayılan ve kısa sürede herkesin duyduğu bir terim haline gelen ‘uyku arkadaşı’ meselesini daha iyi anlamaya ne dersiniz? Bebeklere kendi yataklarında ve desteksiz olarak uykuya dalmasını öğreten ‘uyku arkadaşları’ hakkında bilmeniz gereken her şeyi sizin için derledik. İşte ‘uyku arkadaşı nedir ve nasıl seçilir’ sorularının cevapları…

Uyku Arkadaşı Nedir?

Uyku arkadaşları, son zamanlarda en çok duyduğumuz terimlerden birisi haline geldi. Eğer bebeğinizi kendi yatağında yatmaya alıştırma zamanının geldiğini düşünüyorsanız uyku arkadaşı yöntemi sizin için iyi bir başlangıç olacaktır. Uyku arkadaşı en kısa tanımı ile bebeklere yataklarında desteksiz uykuya dalmayı öğreten yardımcı ürünlerdir. Bebekler yataklarına yattığında rahatlama ihtiyacı hissederler. Kimisi bunu emzik emerek yapar, kimi bebek ise parmağını emer. Bazı bebeklerin uykuya geçiş sırasında yatakta yuvarlanarak rahatladığını

, bazı bebeklerin ise kendi dillerinde şarkılar söyleyerek rahatlayıp uykuya geçtiğini hepiniz gözlemlemişsinizdir. İşte uykuya geçiş sırasında bebeği rahatlatan ve bebeğin elleriyle okşayabileceği, koklayabileceği, yüzünü örtebileceği ve hatta isterse emebileceği bir yardımcı ürün yani herkesin bildiği adıyla uyku arkadaşları; bebeklerin yataklarında uykuya geçiş sürecini çok daha rahat bir şekilde atlatmalarına yardımcı olur.

Uyku Arkadaşı Ne Zaman Bebeğin Hayatına Girmelidir?

Bebeklerin 0-4 ay arasında kollardan sıkı bacaklardan geniş bir şekilde yarım kundaklanmış olarak yatağa yatırılması önerilen düzendir. Dolayısı ile kundaktaki bir bebeğin uyku arkadaşına da ihtiyacı olmayacaktır. Uyku arkadaşına 4. aydan sonra başlamak doğru bir zamanlamadır.

Uyku Arkadaşı Seçimi Nasıl Yapılır?

Uyku arkadaşı seçimi yapılırken bebeğin uyku arkadaşını emme ihtimalini göz önünde bulundurmayı unutmayın. Tüylü veya yutulma riski olan küçük parçalar uyku arkadaşı tercihi için uygun değildir. Ayrıca büyük boyutlu bir uyku arkadaşı seçiminden de kaçınılmadır. Uyku arkadaşının en genel tanım ile yumuşak, hafif ve kavraması kolay yapıda bir yardımcı ürün olmasına özen göstermelisiniz.

 

Uyku Arkadaşının Amacı Nedir?

Uyku arkadaşının amacına bakarsak;

*Bebeğinizin uykuya geçişi sırasında sarılıp rahatlamasına yardımcı olmak,

*Bebeğin kendini güvende hissetmesini sağlamak,

*Bebeğin huzurlu bir şekilde uykuya dalmasına yardımcı olmaktır.

Önemli: Bebeği uyku arkadaşına alıştırmak için uyku arkadaşını bebeğinize sadece uyuyacağı zamanlarda göstermelisiniz. Uyuyacağı zaman uyku arkadaşını bebeğinizin yanına yatırın ve bu şekilde uyku ile uyku arkadaşını eşleştirmesini sağlayın. Hatta bebeğinizin uyku arkadaşına alışmasını kolaylaştırmak için seçtiğiniz uyku arkadaşını bir süre bebeğinizin kıyafeti içine yerleştirebilirsiniz. Böylece bebeğiniz uyku arkadaşının kokusu ile kendini güvende hissederek kolayca uykuya dalacaktır.