Vücudun Anneliğe Hazırlanma Süreci

Her kadın, anne olmak ister. Annelik sürecinin tamamlanması için geçirilen hamilelik kısmı da, işin en stres verici kısımlarındandır. Çünkü psikolojik değişiklikler söz konusu olur. Bedende meydana gelen gözle görünen değişimlerde anne adaylarını strese sokan ve hassas bir yapıya kavuşmalarına sebep olan değişimlerden. Bedendeki değişimler, anne adayının psikolojik durumunu daha hassas bir mevkie getirir. Alınan kilolar, genişleyen basen ve karın bölgesi anneler için hiçte olumlu bir değişim değildir. Ama tüm bu yaşanan değişimler sonucunda bebeğin elde edilecek olması, tüm olumsuz düşünceleri ve stresi altüst eden şey oluyor. Anne adaylarının anneliğe hazırlık süreci içerisinde yaşadıkları bedensel değişimleri yazalım.

Bedensel değişimler…

İlk olarak rahim büyümeye başlar. İki ay gibi bir süre içerisinde portakal kadar büyüklüğe varır. Sekizinci ayda ise, göğüs kemiğinin alt ucu ve göbek altına kadar büyür. Rahmin ağırlığı doğumun yaklaşmasına doğru 1200 gr olur. İçi ise 4 veya 5 litre hacmine ulaşmıştır. Rahmin büyümesi bazı durumları da meydana getirir. Büyük olan rahim idrar torbasına baskı yapar. Bu nedenle anne adayı sürekli tuvalete çıkma isteği içerisinde kalır. Aynı zamanda rahim, göğüs kafesine de baskı yaparak, nefes almayı güçleştirir. Bağırsaklarda meydana gelen basınç ise, kabızlığın söz konusu olmasını sağlar. Midede gerçekleşen baskı, anne adayının yediklerini kusmasına neden olabilir.

Gebelik sürecinde alınan kilolar da, bedensel değişimdir. Yaklaşık 10 kilo alınır. Bunun 5 kilosu bebek ve ek organlarına aittir diyebiliriz. Diğer kalanı ise, anne vücuduna aittir. Gebelikten sonra bu kilolardan kurtulmak için hafif spor, doğru beslenme programı uygulanmalıdır.

Göğüslerin büyümesi…

Bebeğin en ideal besini olan anne sütünün imal edilmesi noktasında hamilelik sürecinden doğuma kadar göğüslerde değişim başlar. Öncelikle göğüsler büyür. Göğüslerin ucu daha koyu olmaya başlar ve irileşir. İlerleyen zamanlar da ise üzerilerinde sivilceye benzer benekler çıkar. Süt kanalları gelişmeye başlar. Bu tamamlandıkta sonra, doğum gerçekleşir ve ilk süt yapımı da söz konusu olur. Artık karaciğer ve böbrek daha fazla çalışır. Kalp daha hızlı atmaya başlar. Solunum hızlanır. Göğüslerin büyümesi sırasında anne rahatsızlık hissedebilir. Gerilme, iğne batırılıyormuş hissi yaratır.

Bebeğin korunması…

Anne karnındaki bebeğin korunması için mükemmel bir düzenek hazırlanmıştır. Vajina kısmında meydana gelen sıvılar, mikropların içeriye girerek bebeğe ulaşmasını engeller. Laktik asit ve rahim ağzında söz konusu olan tıkaç maddeler, bebeğin enfeksiyon ve travma gibi riskli rahatsızlığa maruz kalmasını önler.

Her şeyden önce, anneliğe hazırlık için ön testlerin de yapılması gerekir. Erkek ve kadın üzerinde yapılacak olan testler, anneliğin daha sağlıklı olması için gereklidir. Söz konusu testler yapıldığında ise, hamilelik sürecinde rahatsızlık verecek sorunlar önceden engellenmiş olur. Hormon testleri, kan testi, şeker hastalığı, hemofili, genetik testleri gebe kalınmadan önce yapılmalı ve varsa olumsuz bir durum önlem alınmalıdır.