Yeni doğan bebek sarılığı nasıl olur ?
Cilde sarı rengini veren bilurubin adındaki maddenin kandaki oranının yükselerek normal sınırları aşması ile birlikte bebeğin derisinde birikerek, bebek cildinin ve gözlerinin sarı rengi almasıdır. Yeni doğan bebeklerin bir çoğunda görülen bu durum genellikle kendiliğinden geçmektedir.
 Ne yazık ki bazı durumlarda kandaki bilurubin’in aşırı derecede artışı bebek için hayati tehlike oluşturabilir. Yeni doğan bebek sarılığında erken teşhis ve tedavisi önemlidir. Bebeğinizdeki sıra dışı sarılığı  fark ettiğinizde derhal doktora başvurmalısınız.
Bebekte Yeni doğan sarılık Nasıl Anlaşılır?
Bebeğinizde sarılık olduğunu cildinin ve gözlerinin renginden anlayabilirsiniz. Sarılık olduğunu düşündüğünüz bebeğinizin burun kenarına veya karnına hafifçe bastırdığınızda cildinin sarı rengi daha net bir şekilde anlaşılır. Anneler ilk önce gözlerindeki beyazın sarıya dönmesi ile fark eder.
Yeni doğan Sarılığının Tehlikeli Olduğu Durumlar
• Bebeğin karın bölgesindeki sarılık, kol ve bacaklarına kadar iniyorsa.
• Gözlerinin beyaz kısmı tamamen sarı ise.
• Bebek normalden fazla uyuyorsa.
• Her 2 saatte bir anneyi emmek için uyandırılamıyorsa veya uyandıktan sonra bir iki emmeden sonra hemen uykuya dalıyorsa.
Bu belirtiler sizin bebeğinizde de varsa, bebeğinizi kanındaki bilurubin artmış demektir. Böyle bir durumda bebeğinizi acilen en yakın sağlık kuruluşuna götürmelisiniz. Hekim muayenesinden sonra kan tahlili ile  sarılık düzeyi tespit edilmektedir. Fizyolojik sarılık olarak bilinen basit sarılık, tedaviye gerek kalmadan annenin çok emzirmesi ve bebeğin güneş ışığı alması ile  bir hafta içinde geçer.
Malesef ki halk arasında kundak sarısı geçer denerek doktora gitmekte geç kalındığı zaman beyinde hasara yol açan vakıalar çok görülmektedir. Böyle durumlarda bebek ateşlenir, anneyi emmez, kusar hatta havale bile geçirebilir. Geç teşhis edilmiş sarılık vakıalarının % 50 sinde ölüm görülmüştür.
Sarılığın Nedenleri
Normal şartlarda karaciğerde işlenerek vücuda atılan bilurubin, yeni doğan bebeklerin karaciğer kapasitesini aştığı için bebeğin dokularını sarı renge boyayarak bebekte sarılık oluşmasına neden olur. Bir çok bebekte görülen sarılık nedeni budur. Diğer nedenler ise anne ile bebek arasındaki kan uyuşmazlığının olması, bebeğin doğduktan hemen sonra anneyi gerektiği kadar emememesi veya doğumdan hemen sonra annenin sütünün olmaması gibi nedenlerle bebeğin gerektiği kadar beslenmemesi, annenin şekerinin yüksek olması, doğum sırasında bebeğin kafa derisi altında kan toplanması gibi nedenler yeni doğan bebek sarılığı sebepleri olarak bilinmektedir.
Şimdi de Yeni Doğan Bebek Sarılığında Tedavi Yöntemlerine Bakalım
Hastaneye başvurduktan sonra yapılan kan testleri, sarılığın derecesini belirleyerek ona göre tedavi uygulanır. Yeni doğan sarılığı tedavisinde hastaneye yatırılarak, bebek tamamen çıplak bir biçimde, gözleri ışıktan zarar görmemesi için kapatılarak  ultraviyole  ışık tedavisi uygulanır. Verilen ışığın amacı kandaki bilurubinin vücuttan atılmasının sağlanmasıdır. Ultraviyole tedavi sırasında bebeğe anne sütü verilmeye devam edilir.