Yeni doğan bebeklerde göz kontrolü ne zaman yapılır? Göz kontrolü nasıl olmalıdır?

 

Yeni doğan bebeklerde yapılan ilk muayenelerden biri de gözdür. Yeni doğan bebeklerin Yedi Tepe Üniversitesi Göz Hastanesi çalışanı Doç. Dr. Şule Ziylan’ a göre “ Yeni doğan bebeklerin, göz bozukluğu yada göz hastalığı ile doğabileceği, bunu erken teşhis edebilmek için ilk üç ay içerisinde göz muayenesinden geçirilmesi gerektiğini öneriyoruz” şeklindeki açıklaması buna delil olabilecek niteliktedir. Bu yazımız, yeni doğan bebeklerde oluşan yada oluşacak göz rahatsızlıkları için tedavinin hangi sürede yapılacağı hakkındadır.

 

Yeni doğan bebeklerde göz rahatsızlıklarında ki erken teşhis önemlidir. Yapılan göz muayenesinde cihazlar yardımı ile göz bebeği genişletilerek ön ve arka göz incelemesi yapılmaktadır. Buna bağlı olarak erken teşhis için yapılması önerilen maddeler şu şekilde sıralanabilir:

 

  • Anne ve babanın bebek, doğduktan ilk bir ay sonra kendileri ile göz kontağı kurup kurmadığı, gözlerdeki olağan fonksiyonların neler olabileceği hakkında bilgi sahibi olması gerekir.

 

  • Bebek normal doğdu ise, ilk bir ay içerisinde yapılan göz muayenesinin ardından 1,5 yaşına geldiğinde tekrar ayrıntılı göz muayenesinden geçmesi yararlı olacaktır.

 

  • Anne ve baba, bebeği ile göz teması kuramıyorsa veya gözünde renk yada şekil farklılığı varsa doktora başvurmalıdır.

 

  • Prematüre bebeklerde ilk aydan sonra ki dönemlerde rutin göz muayenesinin olmasında yarar vardır.

 

  • Bebeklerde ilk aydan sonra şaşılık ve görme kusurları bebek büyüdükçe belirginleşmeye başlar. Bu dönemde bebeğin gözünün itina ile kontrol edilmesinde yarar vardır.

 

Bebekler doğdukları andan itibaren yeni hayatına alışmaya çalışmaktadır. Bu dönemde bebekte bulunan kusurlar zamanla ortaya çıkmaya başlamaktadır. Bunlardan biri de görme kusurudur. Bu durumu anne ve babanın çok iyi takip edip, en etkili çözümü alması gerekmektedir. En doğrusu doktor kontrolüdür.