Bebeklerde görülen gaz sancıları çoğu ebeveynin ‘ne yapacağımı bilemiyorum’ cümlesini en çok kurduğu süreçlerden birisidir. Bebeklerin yaklaşık %20’sinde ilk dört aya dek görülen gaz problemi, çoğu zaman hem bebekler hem de ebeveynler için sıkıntı yaratabilir.

Peki, bebeğin yaşadığı gaz probleminin en yaygın sebebinin annenin beslenme stili olduğunu biliyor muydunuz? Eğer emziren bir anne ise gaz yapan yiyecekler tüketmesi demek gaz probleminin sütü yardımıyla bebeğe de geçmesi demektir. Maalesef ki anne sütünden bebeğe geçen gaz sancıları demek uykusuz geceler demektir.

Peki, anne sütünden bebeğe geçen gaz sancılarına sebep olan yiyecekler nelerdir? İşte o yiyecekler…

Bakliyatlar

Gaz sancısı dediğimizde akla gelen ilk yiyecek şüphesiz bakliyatlardır. Hem anneye hem de annenin sütü sebebi ile bebeğe gaz sancısına neden olan yiyecek gruplarından birisi olan bakliyatlar arasında özellikle fasulye, bebeğe gaz yapan yiyecekler listesinde ilk sırada yer alır.

Brokoli ve karnabahar

Sağlıklı olmasına sağlıklı ancak gaz söz konusu olunca temkinli bir şekilde yaklaşılması gereken yiyecekler arasında sayılan brokoli ve karnabahar, içerisinde bulunan sülfür bileşikleriyle de gaz problemine sebep olur.

 Kahve ve çikolata

Kafein içeren tüm besinler, hem bebeğin boşaltım sistemini zorlayarak bebekte gaz sancısı oluşturabilir hem de bebeğin uyku düzenini etkiler.

Acı ve baharatlı yemekler

Eğer acılı ve baharatlı yemekler yediyseniz midedeki asit oranını yükseltir. Bu sebeple bebeğe anne sütü verildiği sürece acı soslu, biberli ve soğan gibi çeşni ve baharatlı yiyeceklerden uzak durmak gerekir.

Süt ve süt ürünleri

Süt ve süt ürünlerinin faydaları konusunda hiçbir lafımız yok ancak birçok bebek ve yetişkin, inek sütünde bulunan proteini sindirmekte zorluk çekebilir ve bu durum sonrasında gaz sancısı oluşabilir. Bu sebeple ne olur ne olmaz diyerek emzirme döneminde kaçınılması gereken yiyecekler arasına inek sütü ve inek sütünden yapılan ürünleri de ekleseniz iyi olur. Peki, inek sütü yerine ne içeceğiz derseniz; inek sütü yerine badem sütü, hindistan cevizi sütü ve yulaf sütü gibi bitkisel sütler iyi bir tercih olacaktır.