Boğaza veya nefes borusuna yabancı bir nesne takıldığında hava akışını bloke ederek tıkanma oluşturur. Tıkanma beyne oksijen gitmesini önlediğinden mümkün olduğunca çabuk bir sürede ilk yardım yapılması gerekmektedir. Boğulmanın evrensel işareti ise ellerinizi boğazınıza koymanızdır.

Tıkanma belirtileri ise şu şekildedir.

– Konuşamamak

– Nefes almada zorluk veya gürültülü solunum

– İsteyerek öksürememe

– Deri, dudak veya tırnaklarda rengin mavi veya siyaha dönmesi

– Bilinç kaybı

Eğer boğulma durumu varsa, şu adımları uygulamanız gerekmektedir.

Sırta 5 Darbe: İlk olarak elinizin topuğunu kullanarak boğulan kişinin omuz kemikleri arasına 5 darbe uygulayınız.

Karına 5 Hemlik Manevrası: Kişiye 5 kez hemlik manevrası uygulayın.

5’er Kez Sırayla Tekrarlayın: Nefes almayı engelleyen madde çıkana kadar bu aşamaları tekrarlayın.

Hemlik Manevrası uygulamanız için aşağıdaki adımları takip etmeniz gereklidir:

Kişinin arkasına geçin. Kişinin belinden kollarınızı önde birleştirecek şekilde sarın. Kişiyi hafif bir şekilde ileri itin.

Bir elinizi yumruk yapın. Kişinin karnına bu elinizi yerleştirin.

Yumruğu diğer elinizle kavrayın. Sert ve hızlı bir biçimde elinizle yukarı doğru baskı uygulayın. Bunu yaparken sanki kişiyi yukarı kaldırmaya çalışıyor gibi düşünebilirsiniz.

5 kez hemlik manevrasını uygulayın. Eğer yabancı nesne hala çıkmadıysa 5’er kez olmak üzere bir hemlik manevrasını bir de sırta darbeleri uygulayın.

Eğer tek başınıza iseniz, 112’yi aramadan önce bunları gerçekleştirmeniz gereklidir. Eğer en az iki kişiyseniz biri arama yaparken siz bu uygulamaları bireye uygulamaya devam ediniz. Eğer kişinin bilinci kapanırsa hemen kalp masajı ve suni teneffüs yapmaya başlayınız.

Hemlik manevrasını kendinize uygulamanız için:

– Yumruğunuzu karnınızın üstüne yerleştirin.

– Diğer elinizle yumruğunuzu sarın ve sert bir zemin üzerine (masa, sandalye, koltuk kenarı) elleriniz bu zemine değecek şekilde eğilin.

– Ellerinizle hem karnınızın içine hem de kendinize çekerek müdahalede bulunun.

Hamile birinin veya bir obezin solunum yollarını açmak

1- Normal hemlik manevrasında ellerinizi koyduğunuz yerin biraz daha üzerine (göğüs kemiklerinin altına, kaburgalara baskı yapmayacak şekilde) ellerinizi yerleştirin.

2- Aynı hemlik manevrasında yapacağınız diğer adımları tekrarlayınız.

Bilinç kaybı yaşayan birinin solunum yollarını açmak

1- Kişiyi sırt üstü sert bir zemine yerleştirin.

2- Eğer boğazda görünebilen bir yabancı nesne varsa, parmaklarınız ile çıkartmaya çalışın ama bu esnada nesneyi daha da derine itmemeye özen gösterin.

3- Eğer nesneyi çıkaramıyorsanız kalp masajı yapmaya başlayın, yapacağınız masaj sayesinde nesne ağza doğru gelebilir, bu yüzden ara ara nesnenin konumunu kontrol edin.

Bir yaşından küçük bir bebeğin solunum yollarını açmak

1- Oturur pozisyona geçin ve bebeğinizin yüzü aşağı bakacak şekilde tek kolunuzla arkasından sarılarak uyluğu size bakacak pozisyona getirin.

2- Yavaşça ama sıkıca bebeğinizin sırtının tam ortasına elinizin topuğu ile darbe uygulayın. Yerçekimi ve darbelerinizin kombinasyonu ile nefes almayı engelleyen madde çıkacaktır.

3- Eğer yukarıdaki işlemler işe yaramazsa bebeğinizi kafası bedeninden daha aşağıda duracak şekilde ters çevirin. Göğsünün merkezine iki parmağınızı yerleştirin ve beş kez hızla darbe uygulayın.

4- Nefes alana kadar 5’er kez 2. ve 3. maddeleri sırayla uygulayın ve bu esnada 112’yi arayın.

5- Eğer bu uygulamalar yabancı maddeyi çıkarttığı halde bebeğiniz nefes almıyorsa hemen kalp masajına başlayın.

Eğer bebeğiniz bir yaşından büyük ise normal hemlik manevrasını uygulayın. Bu gibi hayat kurtarıcı ilk yardımlarda bulunmak için kalp masajı ve hemlik manevrasını yapmayı öğrenin.