İlk Yardım: Göğüs Ağrısı

Göğüs ağrılarının sebepleri hazımsızlık veya stres gibi küçük sorunlardan, kalp krizinden akciğer rahatsızlıklarına kadar acil tıbbi müdahale gerektirebilecek sorunlara kadar değişkenlik gösterebilir ve genellikle yorumlanması zordur.

Göğüs ağrınızın nedenini bulmak özellikle de geçmişte bu belirtileri görmediğiniz durumlarda zorlu bir iş olabilir. Doktorlar bile günümüzde hala göğüs ağrınızın sebebinin bir kalp krizimi yoksa hazımsızlık gibi daha az ciddi bir rahatsızlıktan dolayı kaynaklanıp kaynaklanmadığı konusunda zorluk yaşamaktadır. Eğer açıklanamayan bir şekilde beş dakikadan daha uzun bir süredir göğüs ağrıları yaşıyorsanız, ağrının sebebini teşhis etmektense acil olarak tıbbi yardım almanız gerekmektedir.

Ani ve açıklanamayan ağrılar hissediyorsanız, bu vücudunuzun acilen tıbbi bir yardım alması gerektiğinin bir sinyali olabilir. Göğüs ağrılarınızda yardım almanız gereken bir durum olup olmadığını aşağıdaki bilgiler ile belirleyebilirsiniz.

Kalp Krizi

Kalp krizi, kalp kaslarınıza oksijen sağlayan bir damarın tıkanması ile oluşur. Kalp krizi göğsünüzde 15 dakika veya daha fazla süren bir ağrı oluşturur. Ancak kimi durumlarda kalp krizi hiçbir belirti göstermeden de gerçekleşebilir.

Kalp krizi geçiren birçok insan bu belirtileri saatler, günler ve hatta haftalardır yaşarlar. Vücudunuz bu belirtilerin ilk sinyalini fiziksel aktivite yaparken göğüs ağrısı yaşamanızla verir, dinlenirken bu ağrılar geçer.

Kalp krizi geçiren biri aşağıdaki durumlardan herhangi birini veya birkaçını yaşayabilir;

– Göğüs merkezinde birkaç dakikadan fazla süren rahatsız edici bir basınç, dolgunluk veya şiddetli ağrı

– Omuz, boyun veya kollara yayılan ağrı

– Baş dönmesi, bayılma, terleme, bulantı veya nefes darlığı

Eğer siz veya yakınınızda biri kalp krizi geçiriyorsa;

Tıbbi yardım için 112’yi arayın. Beş dakikadan daha fazla süre bu belirtilerin kendiliğinden geçmesini beklemeyin. Eğer evinizin yakınında tıbbi yardım alabileceğiniz bir yer varsa, birinin sizi oraya götürmesini isteyin. Mümkün olduğu sürece tek başınıza bu durumda araba kullanmayın. Son çare olarak yapacağınız bu hareket hem sizi hem de trafikteki diğer insanların hayatlarını tehlikeye atabilir.

Etkisi güçlü bir aspirin çiğneyin. Aspirinler kan pıhtılaşmasını azaltarak, kalp krizine neden olan daralmış damardan kan akışının gerçekleşmesine yardımcı olabilir. Ancak eğer aspirine alerjiniz, kanama problemleriniz varsa, kan seyreltici başka bir ilaç kullanıyor veya doktorunuz daha önce size aspirin kullanmayın dediyse aspirin kullanmayınız.

Reçeteli olarak aldığınız nitrogliserin varsa kullanın. Eğer kalp krizi geçirdiğinizi düşünüyorsanız ve doktorunuz daha önce size reçeteli nitrogliserin yazdıysa, aynı talimatlarla vücudunuza alın. Başkasının nitrogliserinini kullanmayın.

Kalp masajı yapın. Eğer kişi kalp krizi geçiriyorsa ve bilincini kaybettiyse kalp masajı yapmaya başlayın, bunun için 112 personeli veya herhangi bir acil tıp uzmanı sizi telefonda yönlendirecektir. Eğer 112’ye ulaşamayacağınız bir durumdaysanız yine de kalp masajı yapmalısınız. Eğer yapmayı bilmiyorsanız, kişinin göğsüne sert ve hızlı bir biçimde dakikada 100 defa olacak şekilde elleriniz ile basınç uygulayın.

Anjina (Bir Çeşit Kalp Hastalığı)

Anjina kalp kasınıza giden kan akımının azalması sonucunda oluşan bir çeşit göğüs ağrısı ya da rahatsızlığı türüdür. İstikrarlı ya da istikrarsız olabilir.

İstikrarlı Anjina: Kalıcıdır, genelde hareket halindeyken göğüs ağrılarına sebep olur.

İstikrarsız Anjina: Ani veya önceden oluşan ağrıdan farklı bir bölgede oluşan ağrıdır ve bu yaklaşan bir kalp krizinin belirtisi olabilir.

Anjina yaygın bir rahatsızlıktır fakat hazımsızlık gibi rahatsızlıklardan dolayı oluşan göğüs ağrılarından zor ayırt edilmektedir.

Anjinanın belirtiler şu şekilde olabilir:

– Göğüs ağrısı ya da rahatsızlık

– Göğüs ağrınızla birlikte kollarınızda, boynunuzda, çenenizde, omuzlarınızda ya da sırtınızda ağrı

– Bulantı

– Yorgunluk

– Nefes darlığı

– Anksiyete

– Terleme

– Baş dönmesi

Anjinanın şiddeti, süresi ve türü değişebilir. Eğer yeni veya değişen bir göğüs ağrınız varsa bu yeni veya farklı belirtiler daha tehlikeli bir anjina (istikrarsız) veya kalp krizi belirtisi olabilir. Eğer anjinanız daha kötüleşiyor, değişiyor veya istikrarsız bir hale geliyorsa hemen tıbbi yardım istemeniz gereklidir.

Akciğer Ambolisi

Akciğer ambolisi, akciğerinize kan taşıyan bir damarda pıhtı oluşması durumunda olur. Akciğer dokusu damardan yeterince kan alamayınca doku ölmeye başlar. Bu da akciğerinizin tüm vücudunuza yeterli oksijen sağlayamamaya başlamasına neden olur.

Akciğer ambolisinin belirtileri şunları içerebilir.

– Genellikle nefes darlığı eşliğinde ani, keskin göğüs ağrısı

– Ağrı olmadan da ani nefes darlığı

– Öksürük ile çıkan kanlı balgam

– Nefes darlığı ile hızlı kalp atışı

– Bayılma

– Şiddetli anksiyete

– Açıklanamayan terleme

Akciğer ambolisi hayatınızı tehlikeye atabilecek bir rahatsızlıktır. Acil olarak tıbbi yardım almanız gereklidir.

Atardamar Yırtılması

Atardamar yırtılması, kalbinize giden büyük ana atardamarınızın iç tabakasında bir yırtık oluşması ile oluşur. Kan bu yırtıktan atardamarınızın orta tabakasına akmaya başlar ve orta ile iç katmanların ayrılmasına neden olur. Eğer dış kanalı da yırtarsa bu rahatsızlık genellikle ölümcüldür. Eğer göğüs ağrınızın sebebinin atardamarınızın yırtılması olduğunu düşünüyorsanız hemen tıbbi yardım almanız gerekmektedir.

Tipik belirtileri ve bulguları ise şunlardır:

– Göğsünüzde veya sırtınızın üst kısmında ani ağrı, genellikle boynunuza veya sırtınızın altına yayılan yırtılma, kesme, bıçaklanma hissi.

– Bilinç kaybı (bayılma)

– Nefes darlığı

– Konuşmada, görmede ani zorluk yaşama, bitkin hissetme veya felç olmuş gibi vücudunuzun belirli bir kısmında hareket kaybı

– Terleme

– Diğer kolunuz ile karşılaştırdığınızda birinde daha zayıf nabız duymanız.

Akciğer İltihabı ile Zatürree

Zatürreenin en sık görülen belirtileri göğüs ağrısı ile birlikte titreme, ateş, kötü kokulu veya kanlı balgam ile öksürüktür. Zatürree olduğunuzda akciğerinizi çevreleyen zarlarda iltihap oluşur, bu sayede nefes alırken veya öksürürken ciddi ağrılı göğüs rahatsızlığı yaşayabilirsiniz.

Akciğerinizde iltihaplanma olmasının belirtisi genellikle nefesinizi tuttuğunuzda ya da ağrıyan bölgeye baskı uyguladığınızda göğüs ağrınızda geçici olarak rahatlama yaşamanızdır. Bu genellikle kalp krizi ile karıştırılabilinir. Eğer size zatürree tanısı konduysa ve akciğer iltihabının belirtilerini göstermeye başladıysanız acil olarak tıbbi bir yardım almanız gerekir. Akciğer iltihabı genellikle tek başına acil bir tıbbi müdahale gerektirmez ama bu tanıyı kendi kendinize koymaya çalışmamalısınız.

Göğüs Duvarı Ağrısı

En zararsız ve en sık görülen göğüs ağrılarından biri de göğüs duvarı ağrısıdır. Göğüs duvarı ağrısı,  kaburga kıkırdaklarınızın ağrısını göğsünüzde hissetmenizden dolayı oluşmaktadır. Kaburga bağlarınızla kemiklerinizi birbirine bağlayan bölgedeki kıkırdaklarda ağrı ve hassasiyet oluşur.

Bu durumlarda göğüs kemikleriniz boyunca birkaç noktaya bastırdığınızda genellikle küçük alanlarda büyük hassasiyet olduğunu hissedersiniz. Eğer parmağınız ile uygulayacağınız bir basınç göğüs ağrılarına sebep oluyorsa bu kalp krizi gibi ciddi bir problemin sinyali de olabilir.

Göğüs ağrısının diğer sebepleri şunlar olabilir:

– Fazla öksürmekten dolayı gerginleşen göğüs kasları

– Küçük yaralanmalardan dolayı moraran görüş kasları

– Kısa vadede hızlı soluk alma ile ani anksiyete

– Ülser

– Kalp krizi belirtisi benzeri reflü, ülser veya safra kesesi gibi sindirim yolları ağrıları