Anlaşmalı Boşanma Nedir Ve Süreç Nasıl İşler?

Bazen her şey yolunda gitmez ve ‘ömür boyu mutluluk’ parolası ile çıkılan uzun yolda çiftler ayrılık kararı alabilir. Evliliğini bitirme kararı alan çiftlerin merak ettiği soruların en başında boşanma sürecinin hukuki boyutu, sürecin nasıl işlediği ve boşanma davasının ne kadar süreceği gibi sorular gelmektedir. Peki, boşanma türleri arasında her iki tarafın da birbiri ile anlaşması esasına dayanan ve süreç olarak daha hızlı bir sonuç alınmasına neden olan ‘anlaşmalı boşanma’ nedir? İşte anlaşmalı boşanma ve bu konu hakkında merak edilen her şey…

Anlaşmalı Boşanma Nedir?

Anlaşmalı boşanma evliliğin taraflarca ortak bir karar ile sonlandırılması demektir. Anlaşmalı boşanmada her iki taraf da boşanmak ister ve boşanmanın hem maddi hem de manevi tüm hukuki sonuçlarında iki taraf da uzlaşır.

Anlaşmalı Boşanma Nasıl Yapılır?

Boşanma sürecinde çiftler anlaşmalı veya çekişmeli boşanma yolunu tercih edebilirler. Anlaşmalı boşanabilmek için 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nda hükmedilen “Anlaşmalı Boşanma Şartları”nın yerine getirilmiş olması gerekir.

Anlaşmalı Boşanma Davası Nasıl Açılır?

Anlaşmalı boşanma davası açmak için hazırlanacak olan anlaşmalı boşanma dilekçesi ile birlikte yetkili mahkemeye başvuru yapılması gerekmektedir. Boşanma davalarını yürüten mahkemeler Aile Mahkemeleridir. Eğer ikamet ettiğiniz yerde Aile Mahkemesi yok ise boşanma davası Asliye Hukuk Mahkemelerine de açılabilir.

Anlaşmalı Boşanma Protokolü Nasıl Yazılır?

Anlaşmalı boşanmalar içim gerekli belgeler arasında bulunan boşanma protokolü tarafların anlaşmalı boşanma konusunda uzlaştıkları konuları belirler. Anlaşmalı boşanma protokolü içerisinde çiftler bazı önemli konuların cevaplarını verir. Bu konular arasında en önemlilerinden birisi; eğer varsa çocuğun velayetini kimin alacağı, velayeti almayan kişinin çocukla nasıl bir ilişki içerisinde olacağı ve ne sıklıkla görebileceği konusudur. Ayrıca bu protokol; evlilik içerisinde alınan malların paylaşımının nasıl yapılacağı, boşanma sonrası tazminat ve nafaka ödenip ödenmeyeceği ödenecekse bunun tutarının ne olacağı gibi birçok önemli konunun da cevabını verir. Bu konular üzerinde çiftlerin uzlaştıklarını gösteren anlaşmalı boşanma protokolü hatalı ya da eksik hazırlandığı takdirde boşanma sürecinin uzamasına hatta açılacak boşanma davasının reddedilmesine bile neden olabilir. Bu sebeple boşanma protokolü hazırlanma aşamasında uzman bir kişiden yardım almak doğru bir karar olacaktır.

Anlaşmalı Boşanma Ne Kadar Sürer?

Çiftlerin karşılıklı olarak anlaştıkları anlaşmalı boşanmalar çekişmeli boşanma davalarına oranla daha kısa sürede sonuçlanmaktadır. Tüm hukuki sürecin doğru yürütülmesi durumunda anlaşmalı bir boşanma davası 1 ay ile 3 ay arasında değişen bir sürede sonuçlanacaktır.

Tek Celsede Boşanma Nasıl Yapılır?

Tek celsede boşanmak isteyen çiftler açısından açılması gereken boşanma davası türü anlaşmalı boşanmadır. Taraflar tüm şartlarda anlaştıklarını belirtmelidir.