Çekişmeli Boşanma Nedir ve Süreç Nasıl İşler?

Evli çiftler bir ömür boyu mutlu olmak için imzalarını atsalar da bazen süreç çiftleri zorlayabilir ve evlilik bitme noktasına gelebilir. Çiftler birbirlerini yıpratmaya başlıyor ise boşanma konusu da en az evlilik kadar doğal bir süreçtir. Ancak bu süreçte tarafların aklına birçok soru gelmektedir. Bu sorular genelde hukuki sürecin nasıl işlediği ile alakalıdır. İşte boşanma süreçlerinden birisi olan ve anlaşmalı boşanmaya göre daha zor ve uzun bir süreç gerektiren çekişmeli boşanma türü…

Çekişmeli Boşanma Nedir?

Çekişmeli boşanma genel olarak eşlerin karşılıklı olarak anlaşamamasıdır. Çiftlerden birisinin boşanmak istememesi ya da her iki eşinde boşanmak istese dahi süreç içerisinde oluşan sonuçlar üzerinde uzlaşma sağlayamaması durumunda açılan bir boşanma davasıdır.

Çekişmeli Boşanma Davası Nasıl Açılır?

Boşanma istemi Aile Mahkemeleri’nde görülür. Boşanma davasının açılması için hukuki anlamda doğru hazırlanmış ve eksiksiz olan bir boşanma dilekçesi ile birlikte yetkili Aile Mahkemesine başvuru yapılması gereken ilk adımdır. Çekişmeli boşanma davasında taraflardan birisinin hak kaybına uğradığı ve bunun için anlaşma yoluna gidilemediği göz önünde bulundurulmalıdır. Çiftlerin anlaşmaya varamadığı konular genel olarak çocuğun velayeti, mal paylaşımının nasıl yapılacağı, tazminat ya da nafaka ödenip ödenmeyeceği gibi önemli konulardır.

Çekişmeli Boşanma Davası Ne Kadar Sürer?

Çekişmeli boşanma davaları anlaşmalı boşanma davaları ile kıyaslandığında daha uzun sürmektedir. Süreci uzatan sebepler arasında; boşanma nedenlerinin araştırılması, delillerin toplanması, bilirkişi raporlarının gelmesi, tanıkların dinlenmesi gibi birçok adım gösterilebilir. Eğer süreç doğru bir şekilde yönetilirse ortalama 4 ile 5 celsede boşanma davası sonuçlanabilir. Fakat boşanma davası takip edilmez ise çekişmeli boşanma davası en az 3- 4 yıl sürebilir.

Çekişmeli Boşanma Dilekçesi Nasıl Yazılır?

Çekişmeli boşanma davalarında en önemli süreçlerden birisi boşanma dilekçesinin hazırlanmasıdır. Çekişmeli boşanma davasının dilekçesi davanın sürecini de belirleyecek olan ve özenle hazırlanması gereken bir dilekçedir. Çekişmeli boşanma davası dilekçesi hazırlanırken yazılacak olan boşanma dilekçesinin kişiye ya da evliliğe özel bir dilekçe olması gerekmektedir.

 

Çekişmeli Boşanma Davalarında Sebep Nasıl Belirlenir?

Boşanma davası açılırken ortaya konulacak boşanma nedenlerinin doğru seçilmesi gerekmektedir. Örneğin boşanma nedeni olarak aldatılma nedeni belirtiliyorsa; aldatma olayının öğrenilmesini takiben 6 ay içerisinde boşanma davası açmak için mahkemeye başvurulması gerekmektedir.

Çekişmeli Boşanma Davasının Reddedilme Durumu Var Mı?

Boşanma davası reddedildiği takdirde; tarafların üç yıl boyunca aynı hukuki gerekçe ile boşanma davası açması da engellenir.

Çekişmeli Boşanmalarda Velayet Nasıl Alınır?

Çekişmeli boşanma davalarında tarafların en fazla karşı karşıya kaldığı konulardan birisi çocukların velayetidir. Hâkimler çocuğun velayetine karar verirken öncelikle çocuğun menfaatlerini göz önünde bulundururlar. Eğer çiftler çekişmeli bir boşanma sürecine girdi ise ve çocuğun velayetini almak isteyen tarafın etkili bir savunma hazırlaması gerekir.