Çocuklarda tuvalet eğitimi anneler ve ilk sorumluluğunu kazanmaya çalışan çocuk için zor bir süreçtir. Bu dönemde çocuk ve anne uyum içinde olmalıdır.
Çocuklar için tuvalet eğitimi en az iki, en geç 3 yaşında verilmelidir. Ancak her çocuğun algısı farklı olduğu için bu zamanda değişiklik olabilir. Bazı çocuklar 1.5 yaşında tuvalet eğitimine rahatlıkla uyum sağlar.
Katı davranmayın
Tuvalet eğitiminde en hassas nokta çocuğun tüm kontrolün kendi elinde olduğunu algılamasıdır.  Bu yaşlarda çocuklar bağımsızlığını ilan etme sürecinde olduğu için birçok çocuk eğitimi reddeder. Aileden de eğitimin devamlılığı için baskı görürse inat sürecine girerek eğitimi ve annenin talimatlarını hiçe sayar, tuvalette saatlerce kalsa bile çişini yapmaz, tuvaletten ayrılınca veya lazımlık’dan kalkınca çişini yapar.
Tuvalet alışkanlığında dikkat edilmesi gerekenler
  • Öncelikle annelere çok büyük iş düşüyor. Anneler çocuğun eğitimi algılayıp algılayamayacağını çok iyi tespit etmelidir.
  • Çocuk sözlü olarak tuvalet ve lazımlığı kullanacağını belli etmesi gerekmektedir. Gün içindeki uykusundan sonra altının kuru kalması gerekmektedir. Çişini yaptığında rahatsızlığını da belli ediyorsa tuvalet eğitimine başlayabilirsiniz demektir.
  • Tuvalet eğitiminin ilk günlerinde çocuk düzenli olarak çişini söylemeyebilir. Bu durumda çocuğa kötü davranmamak, “ olsun, bir daha ki sefere tuvalete yetişeceğimize eminim “demek  daha etkili edecektir.
  • Çişini kaçırdığında çocukla birlikte temizleyerek, yaptığının farkına varması sağlanmalıdır.
  • Tuvalet eğitimi sırasında çocuğa basit çıkarılacak kıyafetler giydirilmelidir. İlk günlerde çocuk çişini son anda fark edeceği bir an önce tuvalete gidilmelidir.
  • Çocuk alışık olmadığı için çişini söylemeyi unutabilir, bu nedenle çocuğa sık sık “ çişin var mı? “ diye sorulmalıdır. Çocuk sorulmadan çişinin geldiğini belirtirse ödüllendirmeli veya çocuğu cesaretlendirmek için övgü dolu sözler söylenmelidir.
  • Çocuk bezine çiş yaparken özellikle büyük çişini belli saatlerde yapar. Annenin bunu iyi tespit etmesi tuvalete götürürken aynı alışkanlığı devam ettirmesi eğitimi kolay kılar. Çocukları ilk başlarda gece 2 gibi birde sabaha karşı 4-5 gibi çişe kaldırmalısınız, gece yatarken altını sakın bağlamayın, birkaç kez kaçırabilir, asla pes etmeyin.
  • Siz çocuğa tuvalete ve lazımlık seçeneğini sunun, çocuk hangisinde rahat ediyorsa tuvalet eğitimine orada devam edin. Mesela, “sen tuvalete yapamazsın, lazımlığa yapacaksın “ diye baskı yapmayın.
  • Çocuk çişini yaparken sürekli ağlıyorsa, tuvalete veya lazımlığa oturduğunda kendisinden bir parça düştüğünü zannederek düşmesini istemiyorum diye haykırırsa, çocuğunuz tuvalet eğitimine hazır değil demektir, eğitimi derhal bırakın ve uygun zamanı kollayın