Aile İletişim Etkinlikleri

Özellikle okul öncesi dönemlerde aileler çocuklarını sıkı bir takipte tutmak isterler, bu gibi durumlarda aile iletişim etkinlikleri sizin işinize çok yarayacaktır. Çocukları okulda nasıl davranıyor? Uyum sorunları var mı? Okulda bugün ne gibi etkinlikler yapıldı? gibi sorular ailelerin akıllarını kurcalamaktadır. Aslında öğretmenler de aileleri okulun ve eğitimin içine çekmek, aileyle ortak çalışmalar yapmak istemektedir. Aile katılım çalışmaları ve aile iletişim etkinlikleri tam da bu noktada devreye girmekte, çocuğun okuldaki eğitimi ile ev arasında köprü kurmaktadır.

Aile iletişim etkinlikleri örnekleri nelerdir?

Kitapçıklar: Kitapçıklar çocukların çocukluk dönemi ve eğitimiyle ilgili herhangi bir konuda aileyi bilgilendirmek ve bilinçlendirmek amacıyla kullanılan bir iletişim aracıdır. Örneğin; öğretmen çocukluk dönemi hastalıklarını veya çocukla iletişim yollarını ailelere aktarmak istiyorsa, herkese ulaştırmak açısından, kitapçık hazırlayabilir ve ailelere ulaştırabilir. Kitapçıkta akıllarında kalan soruları not alarak, bir sonraki gün öğretmene sormalarını sağlayabilir.

Broşürler: Broşürler daha çok aile eğitimi çalışmalarının bir parçasıdır. Aile eğitiminde anlatılan konunun özetini, öğretmen broşürlere basar ve ailelerde eğitimin daha kalıcı olması için ailelere gönderir.

Görsel-İşitsel Kayıtlar: Bu kayıtlar daha çok öğretmenin yaptığı etkinliği kaydetmesinde ve ailelere sınıf içi etkinlikleri göstermesinde işe yarar ve ön plana çıkar. Aileler çocukların nasıl etkinlikler yaptığını, etkinliklerde nasıl davrandığını merak etmektedir. Bu kayıtlar sayesinde çocuğunu gözlemleme imkanı bulur.

Ayrıca bir konuyu anlattıktan sonra örnek vermek için de öğretmen görsel işitsel kayıtlardan yararlanabilir. Görsel işitsel kayıtlar CD veya DVD yardımıyla evlere gönderilebilir.

Fotoğraflar: Daha çok, çocuğun etkinlik arasındaki durumunu ve yapılan etkinlikleri göstermeye yarar. Fotoğraflar kalıcılık açısından daha başarılı olmaktadır. Öğretmen hangi tarihte ne  gibi etkinlikler yaptığını da fotoğraflardan takip edebilir.

Mektuplar: Öğretmenlerin en çok kullandığı aile iletişim etkinlikleri arasındadır. Hazırlaması çok kolaydır ve öğretmen her konuda, her durumda mektup yazabilir ve ailelere çok kolay ulaşabilir. Ancak öğretmen ailelerden bu mektupları saklamalarını istemelidir. Öğretmen, çocuğu ile ilgili bir durumu da aileyle mektupla paylaşabilir. Bu da iletişim açısından faydalı olacaktır.

Mailler/Mesajlar: Alıcıya ilettiğimizden emin olduğumuz tek iletişim şekli de denilebilir. Diğer iletişim araçları bazen çocuklarla ailelere iletilebilir. Bu durumda çocuk götürmeyi unutabilir ya da kasıtlı olarak okulda bırakabilir endişesi taşınmaya gerek kalmaz. Ancak öğretmenin atacağı mail ya da mesaj direkt alıcısına ulaşacaktır. Bu mail ya da mesaj ile iletişim kurma tek yönlü olmaz. Ailelerde sıkıntı duydukları ya da bilgi almak istedikleri konularda öğretmene mail ya da mesaj atabilirler ya da öğretmenin maille sorduğu soruların cevaplarını verebilirler. Ayrıca bu iletişim şeklinde bilgileri depolamak daha mümkün ve kolay olduğu için çocuğunuz ile ilgili durum ve gelişmeleri istediğiniz zaman inceleyip takip edebilirsiniz.

Aile iletişim etkinlikleri şekliniz ne olursa olsun önemli olan iletişimin şekli değil içeriğidir. Aile ve öğretmen arasındaki bağı asla koparmamaya özen gösterin. Çünkü öğretmen ve aile arasındaki iletişim bağı koparsa hem öğretmen hem de aile çocuğun eğitiminde ve sorunları çözmede yalnız kalır. Ayrıca aile ve öğretmenin eğitimdeki ikili tutumları çocuğun beyninde çelişki ve karmaşaya yol açacaktır ve çocuk evde farklı okulda farklı davranmaya başlayacaktır. Ebeveyn olarak en az haftada bir kere okulu ziyaret edin ve çocuğunuz, aile iletişim etkinlikleri hakkında bilgi alınız.