Bebeklerde/Çocuklarda Ateş Yükselmesi Durumunda Ne Yapılmalıdır?

Ebeveynlerin bebeklerini/çocuklarını büyütürken en çok karşılaştıkları ve onları en çok endişelendiren durumlardan biri şüphesiz “ateş” durumudur. İster bebek olsun ister çocuk ateş yükselmesi durumunda ne yapacağının bilinmesi çok önemlidir. İşte ebeveynler için ateş yükselmesi karşısında neler yapacaklarının yol haritası…

Bebeklerde Ateş Yükselmesi Neden Olur?

*Grip, nezle, faranjit, orta kulak iltihabı gibi üst solunum yolu hastalıklarından dolayı,

*İdrar yolları enfeksiyonları gibi vücutta beliren enfeksiyon durumlarından dolayı,

*Menenjit, çocuk felci gibi santral sinir sistemi hastalıklarından dolayı,

*Zatürree, bronşit gibi alt solunum yolu hastalıklarından dolayı,

*Bebeklik döneminde sıklıkla karşılaştığımız diş çıkartma dönemlerinden dolayı,

*Kızamık, kabakulak gibi bulaşıcı hastalıklardan dolayı,

*Bebeklik döneminde yapılan aşılardan sonra yan etki olarak görülmesi,

*İshalden dolayı.

Bebeğinizin/Çocuğunuz Ateşini Nasıl Ölçersiniz?

Bebeğinizin/çocuğunuzun ateşinin yükseldiğini anlamanın en pratik yolu, klasik bir yöntem olan elinizin tersiyle ya da dudağınızla dokunarak ölçmektir. Şüphede kaldığınız anda devreye termometre girer ve kesin sonuç termometre ile ölçülerek alınabilir. Bebeğinizin/çocuğunuzun vücut ısısını ölçerken genel olarak ağız, koltuk altı ve kulaktan ölçüm yapabilirsiniz. (Kulaktan ölçen cihazlar genelde en yüksek doğruluk payını vermektedirler)

Bebeğinizin/Çocuğunuzun Ateşinin Çıktığını Anladığınız An Ne Yapmalısınız?

Bebeğinizin ya da çocuğunuzun ateşi çıktığını anladığınız anda yapmanız gereken en önemli şey, soğukkanlı olmaktır. Ateşin geçici bir durum olduğunu aklınızdan çıkarmamanız gereklidir. Ateş aslında oldukça basit bir ifadeyle, vücudun normal sıcaklığının yükselmesi anlamına gelir. Aynı zamanda ateş, vücudun hastalığa karşı yanıt vermesidir. Bazı hastalıklar yüksek ateşle birlikte ilerleyebilir. Her zaman ateşten korkmak doğru olmamakla birlikte eğer kalıtsal geçmişinde yada çocuğun geçmişinde havale var ise çok dikkatli olmakta fayda vardır çünkü bazı çocuklar 42 derecelerde de havale geçirmezken bu durumdaki riskli gruptaki çocuklar düşük ateşte bile havale geçirebilirler.

 

Bebeğinizin/Çocuğunuzun Ateşinin Çıktığını Anladığınız Anda İlk Müdahaleniz Ne Olmalıdır?

Bebeğinizin/çocuğunuzun ateşi koltuk altından ölçtüğünüzde 37,5 üstünde ise bebeğinize (doktorunuzdan onaylı olmak kaydı ile) ateş düşürücü verin ve takipte kalın. Eğer bebeğinizin/çocuğunuzun ateşi 45-60 dakika geçtikten sonra hala düşmüyorsa vakit kaybetmeden doktora başvurun.

Ateşe Karşı Evde Yapılabilecek Tedbirler Nelerdir?

Serin tutmak

Bebeğinizin/ çocuğunuzun ateşi çıktığında, ilk olarak onu sıcak bir ortamdan uzaklaştırın. Serin bir ortamda tutun ve üstünde kalın giysiler varsa çıkarın, gerekirse ılık duşa sokun.

Bol sıvı vermek

Ateş terlemeyi arttıracağı için vücudun sıvı kaybı artacaktır. Bunun için bebeğinize/çocuğunuza başta su olmak mutlaka bol sıvı içeren yiyecekler vermeniz gerekir.

Gerekirse ilaç içirin

Ateş durumunda gerektiği takdirde ilaç kullanmaktan çekinmeyin. Çocuğunuzun ateşi 39 dereceden fazlaysa ve ağrısı varsa doktor tavsiyesiyle (sadece doktorun önerebileceği doz ve saat aralıkları ile) (parasetemol, ibuprofen gibi etken maddeli olanlardan birini yada ikisini dönüşümlü olarak önerebilir) kullanmanız doğru olacaktır.

Islak bezle kompres yapın

Ateşe karşı bilinen en iyi evde tedavi yöntemlerinden birisi ıslak bez ile kompres yapmaktır. Bunun için bebeğinizi tamamen soyun ve ne sıcak ne de soğuk suyun içine temiz bir bezi batırarak, vücudunu silin. Özellikle de bebeğinizin/çocuğunuzun boynunu, yüzünü, karnını, dizlerini ve dirseklerini silin, bunu yaparken koltukaltlarını ve kasıklarını atlamayın. Bu noktalar vücut ısısının düşmesi için kilit noktalardır. Burada suda sirke kullanmak ateşü düşürebildiği gibi, uygulama kesildiğinde hızlı yükseltebilir de; bu nedenle sirke kullanmak önerilmemektedir. Unutulmamalıdır ki, havaleyi tetikleyen durum ani olarak yüksek derecede ateşlenmek olabilir.