Çocuklarda Beden Isısı Düşmesi Belirtileri ve Tedavisi ; 

Beden ısısının düşmesi ilerledikçe, büyükçe çocuklarda bedenin kendini ısıtmaya çalışma yöntemlerinden biri olan şiddetli titreme nöbetleri ortaya çıkar. Küçük bebeklerse, titreyemezler; aynı zamanda da, doğal olarak bedensel açıdan çok hareketli olamazlar: Beden ısılarının düşmeye çok yatkın olmasının nedeni de budur.

Büyükçe çocuğun beden ısısı düşmeyi sürdürürse, titreme kesilir ve beden ısısının düşmesi önlenemezse, zihin bulanıklığı gelişmeye başlar. Bunu uykusunun gelmesi izler ve sonunda, beden ısısı 32 °C‘nin altına düşerse, komaya girer.

Bundan sonra da beden ısısının düşmesi sürerse, hücre etkinliği ve solunum hızı yavaşlar; hücrelere oksijen taşınması azalır; sonunda kalp atışlarında, kalp kasının kasılması, yerini fibrilasyon (çırpınım) adı verilen seğirmelere bırakır; kalp kan pompalayamaz olur. Hemen müdahale edilememesi durumunda, kan dolaşımı durur ve çocuk ölür. Bununla birlikte, bebeklerde ve çok küçük çocuklarda, beden ısısı 21 °C’a düşünceye kadar, fibrilasyon başlamayabilir.

Beden Isısı Düşmesi Nedenleri ; 

Beden ısısının düşmesinin başlıca nedeni, soğukta kalmaktır. Açık havada büyük çocuklar, kendilerini sıcak tutacak biçimde iyi giyinmişlerse, hareket etmekle de ısı ürettikleri için, soğuğa karşı güvenli durumdadırlar. Buna karşılık bebekler ve çok küçük çocuklar, risk altındadırlar.

Büyük çocuklarda tehlike, fazla hareket edemeyecek kadar yorulduklarında ya da hareketsiz kalmak zorunda kaldıklarında sözgelimi uzun süre otobüs beklemeleri durumunda ortaya çıkar. Ayrıca, yukarda da belirtildiği gibi, çocuk herhangi bir nedenle ıslanmışsa, beden ısısı hızla azalır.

Beden Isısı Düşmesinden Korunma ; 

Bebeğinizi beden ısısı düşmesinden, kış mevsiminde odasını sıcak tutarak koruyun. Anormal derecede soğuk bir günde, onu dışarı çıkarmak zorunda kalırsanız, iyice giydirip, sarıp sarmalayın. Ama, bebeğin beden ısısının, aynı biçimde hızla da yükselebileceğini unutmayın. Bebeğin, boynunun arkasını elinizle yoklayın; Ele hoş gelen bir sıcaklıkta olması gerekir.

Büyük çocukların, soğukta oynamaya çıkmadan önce, karınlarını, onlara iyice “yakıt” sağlayacak biçimde iyice doyurmuş olmalarına dikkat edin. Dı-şarda uzun süre kalacaklarsa, söz gelimi kırda bir yürüyüşe çıkacaklar ya da babalarıyla bir futbol maçı seyretmeye gideceklerse, iyice sıcak tutacak ve su geçirmeyen giysiler giydirin.

Ailece otomobille bir kır gezisine gidecekseniz, otomobilinizde bir battaniye bulundurmanız iyi olur (özellikle çocuğunuz üstünü başını ıslatırsa işe yarar).

Ayrıca, beden ısısının en çok baştan yitirildiğini unutmayıp, hava soğuksa, çocuğunuza ya da çocuklarınıza hep yün şapka, başlık, bere, vb. giydirin.

Tedavide en çok dikkat edilmesi gereken şey, çocuğu yavaş yavaş ısıtmaktır. Sıcak su şişeleri ya da elektrikli battaniyeler kullanmaktan kaçının: Bunlar kanı daha çok yüzeyde toplar ve yaşamı sürdürme açısından önemli iç organların daha çok soğumasına yol açarlar. En iyisi, çocuğunuzu ısıtmak için, kendi beden ısınızı kullanmanızdır: Çocuğunuzla birlikte bir uyku tulumuna -evde varsa- girin ya da yanına yatıp, her yanınızı kalın bir battaniyeyle sıkıca sarın.

Çocuğunuz ıslanmışsa, olanak varsa daha eve girmeden, kuru bir şeylere sarın; eve dönünce de, sıcak bir odaya girinceye kadar, ıslak giysilerini çıkarmayın.

Soru Cevap

Beden ısısı düşmesinde çocuğa, sıcak içecekler vermek yerinde midir?

Çocuk çok hasta durumda değilse, sıcak bir içecek iyi gelebilir; yalnız, çok sıcak değil, ılık olmalıdır ve sıcak içecek verilse de bedeni ısıtma yöntemlerinden vazgeçilmemelidir.Hiçbir düşünceyle çocuğunuza alkollü içecek vermeyin; çünkü alkol, kan damarlarının genişlemesine, bu da daha çok ısı yitimine yol açar.

The post Çocuklarda Beden Isısı Düşmesi ve Belirtileri ? appeared first on Sağlık ♥ Hastalık.