Ergenlik dönemi kimilerine göre sıkıntılı kimilerine göre ise rahat geçen bir süreç. Çoğumuz ergenlik dönemi aşamalarından geçtik, sıkıntılı yâda sıkıntısız. Aslında bizim zamanımızda pekte anlaşılmıyordu ergenliğe geçiş, şimdiki zamana göre çocukluk hayatımız daha farklıydı, mesela ben ergenlik dönemine girdiğimi hiç hissetmedim, sıkıntılı bir hayatın içinde olduğumdan dolayı olabilir diye düşünüyorum. Hayat şartlarıyla daha içli, dışlı bir hayatım vardı, sanırım benimle aynı dönemin çocuklarının çoğuda bu dönemi fazla yaşamamıştır, diye düşünüyorum. Şimdi ise durumlar oldukça faklı şimdiki çocuklar zaten her yaşta ergenler kendi söylemlerine göre en ufak sıkıntılarında ben ergenlik dönemindeyim, benim sıkıntılarım var gibi bahaneler zaten sunuyorlar. Neden erken strese giriyorlar çünkü hiçbir şeyden mutlu olmayı başaramıyorlar, her şey ellerinin altında olduğu için daha fazlasını istiyorlar. Bu tabiî ki biraz aileden kaynaklanıyor, birazda çevresel etkiler, birde teknolojinin ilerlemesi, her şeyin markalaşması ve birçok faktör çocuklarımızı erken yaşta strese yâda ergenlik dönemi problemlerine sevkediyor. Şimdi biraz ergenlik problemleri, belirtileri, neler yapabiliriz? bu sıkıntılı dönemi nasıl atlatabiliriz? Ailenin davranış ve tutumları nasıl olmalı? gibi konulara biraz göz atalım:

İçinde fırtınaların koptuğu bu dönemde ergenimiz bazı sosyal, fiziksel ve psikolojik değişimler ve hızla büyüme, olgunlaşma, gelişme ve yetişkinliğe geçiş süreci gibi aşamalardan geçer.

Ergenlik dönemi dediğimiz bu dönem kızlar için 9 ve13 yaş arası, erkekler için 12 ve 14 yaşlarında başlar. Ergen bireyde çocuksu tavırlar ve davranışlar, yerini yetişkinliğe bırakır. Daha çok bir yetişkinmiş gibi davranmaya çalışırlar. Cinsiyet yetilerinin kazanıldığı hızlı bir dönemdir. Ergenlik dönemini yaşayan gençlerde herhangi bir grubun parçası olma, toplumda kabullenilme, psikolojik sebepsiz yere değişimler gösterir. Her şeye itiraz edebilir,  aşırı asabiyet gösterebilir.

Ergenlik Dönemindeki Bazı Belirtiler

Ergenlik dönemindeki biyolojik değişikliğin tamamlanma süreci 3 yada 5 yıl gibi sürebilir beklide daha uzun olabilir.

Erkeklerde ergenlik dönemi öncelikle boyları uzamaya başlar daha sonra gelişimleri sıra ile birbirini takip eder. Omuzları , göğüs kafesi genişler. Testislerde gelişme ve kalınlaşma başlar. Kollar ve bacaklarda kıllanma, adalelerde gelişme kız çocuklarına göre daha fazladır.

Kızlarda ergenlik dönemi seksüel olgunlaşma dönemleri erkeklere oranla daha erken başlar.9.10 yaş arası; göğüsler büyümeye başlar, adet kanamaları başlar, genital bölge ve kol altlarında kıllanmalar başlar, adet olmaya başladıktan hemen sonra hızla büyümeye başlar ve birden büyüme durur.

 Duygusal Gelişimleri:

  • Aşık olma ve çekingenlik hissi
  • Tedirginlik
  • Duygularının yoğun olması
  • Hayalperest
  • Yalnız kalmayı tercih etmek
  • Huzursuz davranışlar
  • Tembellik

Bedensel Gelişim

Büyüme zamanları döllenmeden başlar ve ergenlik dönemleri bitene kadar devam eder. Bazı çocuklar ergenlik dönemlerini akranlarına göre erken ya da geç tamamlayabilirler.

Ailelerin ergene karşı yaklaşımları: Anne ve babaların çocuklarının gelecekleri hakkında korkuları ve onların hayalindeki kişiliği kabul etmekte zorlanmaları, ergenlik çağındaki çocuğun sıkıntılarını daha da artırabiliyor. Kendilerini tanımaya çalışan ergenler bazı konularda oldukça hassastırlar. Kendilerini sürükleyen düşüncelerin peşinden gitmeye her zaman hazır oluyor, bu dönemde bedenleri onlar için çok önemli olduğundan kolayca aşırıya kaçabiliyorlar. Ergen kızlarda genelde bazı korkular ortaya çıkabiliyor.(aşırı kilo almak, cinsel ya da kadınlıkla ilgili bazı konular.) gibi endişelerinde iştahsızlık yada aşırı yemek yeme gibi sorunlar ortaya çıkabiliyor. Bu davranışların sebebini anlamaya çalışan aileyi korkutmaya başladığından ilgi ve emirlerin artmasıyla evde kavga çıkmasına neden olabiliyor. Ergenin davranışlarındaki değişimi anlamak kadar, davranışları ile ortaya koydukları çağrıları anlamak gerekiyor. Bu süreç erkek ergenlerde kızlara göre daha sert geçebilir. Erkek ergenler sürekli saldırgan, her zaman olduğundan daha dağınık, hiç bir şeyden mutlu olmayan, yanlış davranışlara sahip arkadaşlar edinen, alkol ve sigara alışkanlığına merak saran bir kişiliğe dönüşürler. Her zaman olduğu gibi aileye de sabırlı ve anlayışlı olmak düşüyor. Ergeni anlamak onunla konuşmak hatta bir arkadaş gibi davranmak gerekiyor. Ergenle birlikte fikir alışverişi mutlaka yapılmalı, Ergen aile konularının dışında kesinlikle tutulmamalı onunda ailede fikir hakkı olduğu sağlanmalı fikirlerine saygı duyulmalıdır.

Sabır, Sabır ve Sabır ailelere önerim asla öfkeli yaklaşmayın ki ergenlik dönemi ciddi sonuçlara yol açmasın, rahat ve huzurlu bir şekilde atlatılsın.