Prematüre Nedir? Nedenleri Nelerdir?

Gebelik sürecinden sonra normal doğum 38 ve 42.haftalar arasında gerçekleşir. Bu zaman dilimine varılmadan gerçekleşen doğumlar, erken doğum yani prematüre doğum olarak ifade edilebilir. Bu durumda bebeğin gelişimi henüz tamamlamadan dünyaya gelmiş olması söz konusudur. Buda bebek ölümleri riskini arttıran bir nedendir. Prematüre bebeklerin gelişim seviyesi, ne kadar erken doğup doğmadıklarıyla alakalıdır. Bu anlamda, 24 ve 31.hafta içerisinde doğan ileri derecede prematüre olarak adlandırılır. 32 ve 35.haftalar içerisinde doğanlar ise orta derecede prematüre olarak lanse edilmektedir. Son olarak 36 v e37.hafta içerisinde doğanlar, sınırda prematüre olarak adlandırılır.

Bu sınıflandırmanın dışında yapılan başka sınıflandırmalar da söz konusudur. Buda bebeğin gramajına bakılarak hesaplanır. Bu durumda düşük doğum ağırlığı olarak hitap edilen bebekler, 2500 gramajın altında kalanlardır. 1000 gramajın altındaki bebekler, ileri derecede düşük doğum ağırlığını ifade eder.

Neden prematüre doğum gerçekleşir?

Birçok neden, bebeklerin erken doğumuna sebebiyet verebilir. Ancak biyolojik etkileri sayacak olursak, rahim, plasenta ve bebeğin durumunu dikkate almamız gerekir.

  • Annenin yanlış yaşam tarzı da bebeğin erkenden doğmasına sebep olabilir. Sigara ve alkol kullanımı bunların başındadır. Sigara içilen havasız yerlerde kalan anneler içinde risk söz konusudur. Dengesiz beslenme, aşırı derecede zayıflık, bakımsızlık ve vitaminsizlik prematürenin sebepleri arasında yer alır.
  • 18 yaşından önce hamile kalanlarla, 35 yaşından sonra hamile kalanlarda daha fazla prematüre bebe doğumunun gerçekleştiği görülmektedir.
  • Gebelik kontrolünün çok fazla olmadığı ülkelerde, prematüre bebeklerin doğumu gerçekleşir. İki doğum arasında ki zamanın 2 seneden az olması, prematüre doğumun gerçekleşmesi riskini arttırır.
  • Rahmin küçük olması, problemli olması ve yapısal bozukluklar prematüre doğum riskini arttırır.
  • Plasentanın da yapısını bozuk olması, prematüre doğumu arttırabilir. Bu bakımdan rahim kanalına yapışmış ve oturmuş olan plasenta, gelişimini tamamlamamasına rağmen ayrılmaya başlar.
  • Plasentanın rahim yol ağzına yerleşmiş olması, doğumu erkenden gerçekleşmesine sebep olabilir. Bu bakımdan plasentanın rahmin doğru yerinde gelişimini sürdürmesi gerekmektedir. Yapısal bozukluk meydana geldiğinde, erken doğumlar gerçekleşmektedir.
  • Birde fazla gebeliklerde de erkenden doğum söz konusu olabilmektedir.